Özbekistan ekonomisi yüzde 7 büyüyecek

Asian Development Outlook 2009 Yıllık Raporuna göre ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 7 büyümesi öngörülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

 

TAŞKENT - Asya Kalkınma Bankası (AKB), Özbekistan ekonomisinin bu yıl yüzde 7 büyümesini öngörüyor.

AKB tarafından yayımlanan "Asian Development Outlook 2009" Yıllık Raporunda, Özbekistan ekonomisinin bu yıl yüzde 7, 2010 yılında ise yüzde 6,5 oranında büyümesiyle ilgili öngörüsünü, yılın ikinci yarısında da değiştirmedi.

Özbekistan ekonomisinin yılın ilk yarısında yüzde 8,2 oranda büyümesi, AKB'nın Özbekistan ekonomisinin bu yıl yüzde 7, 2010 yılında ise yüzde 6,5 oranında büyümesiyle ilgili öngörüsünü değiştirmemesinde etkili olurken, AKB ayrıca, ülkedeki enflasyon oranının bu yıl yüzde 12,5, gelecek sene ise daha önce öngörülen yüzde 13 yerine yüzde 11 oranda gerçekleşeceğini tahmin etti.

Raporda, Özbekistan ekonomisinin büyümesinde, ülke hükümeti tarafından alınan krizi önleme tedbirlerinin etkili olacağı ifade edilirken, küresel ekonomik büyümenin yavaşlaması ve dünya piyasasında hammadde fiyatlarının düşmesiyle ilgili olarak ülke hükümetince alınan geniş kapsamlı krizle mücadele programının, olumlu sonuçlar doğurduğu, ayrıca ülkedeki yatırım programının gerçekleştirilmesinin, sanayi üretimi ve inşaat sektörünün büyümesine yardımcı olduğu bildirildi.

Raporda, ayrıca bu yılın ikinci yarısında ülke dış ticaret fazlalığının meydan geleceği tahmin edilirken, bunda Avrupa'da doğalgaza olan talep ile dünya piyasasında altın fiyatlarının artmasının etkili olacağı kaydedildi.

Özbekistan Hükümeti 2009 yılında ülke ekonomisinin yüzde 7,8 oranda büyümesini, yıllık enflasyonun ise yüzde 7-9 düzeyinde gerçekleşmesini tahmin ederken, 2008 yılında ülke ekonomisi yüzde 9 büyümüş, enflasyon oranı ise yüzde 7,8'i olmuştu.