Papa'dan BM'ye kontrolsüz güç uyarısı

Papa Francis, "BM kuralları, çıkarlara uygun düşünce uygulanan aksi halde ise kaçınılan bir araca dönüşürse kontrolsüz güçler korumasız insanlara büyük zarar verir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BM ziyareti çerçevesinde Genel Kurul'a hitap eden Papa Francis, yaklaşık 50 dakika süren konuşmasında, çevre sorunları ve iklim değişikliği ile mücadele, yoksulluk, savaş ve çatışmaların önlenmesi, nükleer silahların yasaklanması, tüketim kültürü, aile değerleri gibi bir çok konuya temas etti.

Papa, "BM kuralları, çıkarlara uygun düşünce uygulanan aksi halde ise kaçınılan bir araca dönüşürse kontrolsüz güçler korumasız insanlara büyük zarar verir" ifadelerini kullandı.

Dünyanın nükleer silahlardan tamamen arındırılması için acil çalışma yapılması gerektiğini belirten Papa Francis, "Eğer bu sağlanmazsa Birleşmiş Milletler 'korku ve güvensizlikle birleştirilmiş milletler' konumuna düşer"  dedi.

Papa Francis, bencil ve sınırsız güç ve maddi zenginlik arayışının da doğal kaynakların kötü kullanılmasına ve güçsüzlerin dışlanmasına neden olacağını söyledi.

Papa, "Ekolojik kriz ve biyolojik çeşitliliğin tahribi insan neslinin varlığını tehdit ediyor. Güç ve varlık hırsıyla küresel ekonominin sorumsuz ve kötü yönetimi yıkıcı sonuçlara neden oluyor" şeklinde konuştu.

Papa Francis, çevrenin, insanların saygı duyması gereken sınırları olduğunu belirterek, çevreye verilen zararın insanlığa verilmiş olduğunu kaydetti.

Barışçıl çözüm çağrısı

Ortadoğu'daki çatışmalarda Hristiyanların da diğer kültürel ya da etnik gruplar gibi yerlerinden çıkarıldığını, ibadet yerleri, evleri ve kültürel miraslarının saldırıya uğradığını kaydeden Papa, uluslararası toplumu yönetenlerin bunları gözönünde bulundurmasını istedi.

Savaşlarda herkesin zarar gördüğünü vurgulayan Papa, "Ukrayna, Suriye, Irak, Libya, Güney Sudan ve Büyük Göller bölgesi gibi çatışmaların yaşandığı her yerde kardeşlerimiz, kadınlar, erkekler çocuklar yani bireyler ağlıyor, acı çekiyor ve ölüyor" dedi.

Aidiyet ve grupçuluğun çatışmaları artırdığını ifade eden Papa, tüm uluslararası toplumdan sorunlara barışçıl çözüm bulmasını istedi.

 "Bana dua edin"

Papa, BM Genel Kurulu'na hitabı öncesi çekilişle belirlenen BM personeli ile de biraraya geldi. Burada personele BM'nin hedefleri ve faaliyetleri ile ilgili tavsiyelerde bulunan Papa, "Ben size ve ailelerinize dua edeceğim. Siz de bana dua edin. Eğer inançsızsanız bana iyi dileklerde bulunun" dedi.

Papa'nın ziyareti öncesi BM Genel Kurulu kararı uyarınca Vatikan'ın bayrağı ilk kez BM önüne asıldı. Vatikanla aynı konumda olan Filistin bayrağı ise 30 Eylül Çarşamba günü törenle asılacak.

BM Genel Merkezi önüne de gerçekleşecek törene Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'la birlikte Başbakan Ahmet Davutoğlu da  katılacak. Filistin bayrağı BM önünde dalgalanan 195'inci bayrak olacak.