Pentagon tecavüz görüntüleri haberini yalanladı

Pentagon sözcüsü Bryan Whitman, gazetenin "doğruları elde etme konusunda yeteneksizlik" gösterdiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD Başkanı Barack Obama'nın yayımlanmasını istemediği fotoğraflar arasında Iraklı mahpuslara tecavüz ve cinsel taciz fotoğraflarının bulunduğu yolundaki haberi yalanladı.

İngiltere'de yayımlanan Daily Telegraph gazetesi, Amerikalı emekli bir generalin bu yöndeki iddiasının yer aldığı bir makale yayımlamıştı.

Pentagon sözcüsü Bryan Whitman, gazetenin "doğruları elde etme konusunda yeteneksizlik" gösterdiğini söyledi.

Whitman, gazetecilere yaptığı açıklamada, gazetenin fotoğrafları tamamen yanlış tanımladığını belirterek, fotoğrafların hiçbirinde makalede tanımlanan görüntülerin olmadığını ifade etti.

Irak'ta bulunan Ebu Garib cezaevindeki kötü muamele konusunda 2004 yılında soruşturma yürüten Emekli Tümgeneral Antonio Taguba, Telegraph gazetesindeki makalesinde, fotoğrafların "işkence, taciz, tecavüz ve her türden ahlaksızlığı" gösterdiğini öne sürmüştü.

Fotoğraflardan en az birinde Amerikan askerin bir kadın mahpusa, bir erkek çevirmenin de bir erkek mahpusa tecavüzünün yer aldığı belirtilmişti.

Whitman, Telegraph'in  bu ayın başlarında, Obama'nın yayımlanmasını engellemeye çalıştığı fotoğrafların daha önce bir Avustralya televizyonunda gösterildiği yönündeki haberinin de yanlış olduğunu belirterek, söz konusu gazetenin doğruları elde etme konusunda yeteneksizlik sergilediğini söyledi.

Amerikan Federal Temyiz Mahkemesi, Amerikalı personelin ihlalleriyle ilgili fotoğrafların yayımlaması yönünde karar vermişti.

Ancak Barack Obama'nın daha önce söz vermesine rağmen iki hafta önce, Irak ve Afganistan'daki Amerikalı personelin zanlılara yaptıkları kötü muameleyi gösteren fotoğrafların yayımlanmasına karşı çıktığı ve hukuk danışmanlarına, fotoğrafların yayımlanmasının ABD askerlerini tehlikeye atacağını söylediğini bildirilmişti.

Obama'nın fotoğrafların özellikle bu zamanda yayımlanmasının, Amerikan güçlerini tehlikeye atmanın yanı sıra Irak ve Afganistan gibi yerlerde ABD'nin işini daha da zorlaştıracağına inandığı kaydedilmişti.