Peres ile Aliyev biraraya geldi

Peres, ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve bunun karşılıklı olması gerektiğini, bunun ortak çabayla mümkün olabileceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BAKÜ – Azerbaycan'a resmi ziyarette bulunan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres,  temasları kapsamında Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi.

Peres, ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "8 milyondan fazla nüfusu olan bir ülkede bir milyon mültecinin olması son derece zor bir meseledir, ama siz gerektiği kadar üstesinden geliyorsunuz" dedi.

Peres, İsrail-Azerbaycan ilişkileri konusunda da, ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve bunun karşılıklı olması gerektiğini, bunun ortak çabayla mümkün olabileceğini söyledi.

Bakü'ye geniş bir heyetle geldiğini ve heyetin içinde yaklaşık 50 iş adamının bulunduğunu hatırlatan Peres, söz konusu iş adamlarının Azerbaycan ile ilişkileri daha da zenginleştirmek ve derinleştirmek niyetinde olduklarını kaydetti.

Peres ayrıca, Azerbaycan ile İsrail arasında benzerliklerin olduğunu belirterek, "Ülkelerimiz küçük olsa bile insanlarımızın kalbi geniştir" dedi.

Aliyev de görüşmede Yukarı Karabağ ile ilgili Peres'e bilgi verdiğini belirterek, "Ateşkesin sağlanmasına rağmen ne yazık ki 15 yıl içinde sorunun çözüm sürecinde herhangi bir temel ilerleme sağlanamamıştır" dedi. Topraklarının yüzde 20'sinin hala işgal altında olduğunu ve bir milyondan fazla insanın mülteci konumunda bulunduğunu kaydeden Aliyev, "Ermenistan'a bağlı güçlerin Azerbaycan topraklarından çıkmasını talep eden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına rağmen işgal halen devam ediyor ve bu sadece bizim için değil, tüm bölge için en büyük tehlikedir" diye konuştu.