Peşmergeden IŞİD'e operasyon

Peşmerge güçlerinin, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupları püskürtmek için Irak'ın Diyala kentindeki Celavle beldesine operasyon düzenlediği bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYALA - Celavle'nin batısını kontrolünde bulunduran Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarıyla peşmerge arasındaki şiddetli çatışmalar sürüyor.

Peşmerge, militanları tamamen kasabadan çıkarmak için havan topu ve diğer ağır silahlarla karşı saldırı düzenledi. Daha önce ağır silahlar kullanan IŞİD militanları, kasabanın kontrolünü kaybettikten sonra sadece doçka, kanas ve kalaşnikof silahlarla peşmergeye karşılık veriyor.

Çatışmaların bilançosu hakkında bilgi vermek istemeyen bir peşmerge komutanı, üç gün önce bir keskin nişancının öldürüldüğünü ve başka birinin de bir evde saklanırken yakalandığını söyledi. 

Yüzbaşı Ahmet Feridun Kerim de kasabanın büyük oranda peşmergenin kontrolüne geçtiğini belirtti. Asayişi henüz tam olarak sağlayamadıklarını anlatan Kerim, özellikle geceleri farklı noktalardan kasabaya bombalı ve silahlı saldırılar olduğunu ifade etti. 

IŞİD'e karşı ciddi ilerleme kaydettiklerini aktaran Kerim, kanas kullanan keskin nişancı militanlardan dolayı zaman zaman sıkıntı yaşadıklarını bildirdi. Kerim, Celavle kasabasını tamamen aldıktan sonra hedeflerinin IŞİD kontrolündeki Sadiye nahiyesi olacağını sözlerine ekledi. 

AA muhabirinin bölgedeki izlenimlerine göre çatışmalar devam ederken yerel halk, kasabayı terk ediyor. Bazı erkekler ise ellerinde silahlarla peşmergeye destek oluyor. 

Eşiyle kasabadan kaçan Settar İsmail, çocuklarının günler önce ilk çatışmalar başladığında kasabayı terk ettiğini ifade ederek, "Kuşatma ve çatışmalardan dolayı birçok gece gözümüze uyku girmiyordu. Ölüm korkusundan dolayı Kürdistan'ın diğer bölgelerine gitmeye karar verdik" dedi. 

Kaçan aileler, oruçlu halleriyle 40 dereceyi geçen sıcakların altında saatlerce yürüyerek güvenli Kürt bölgesine geçiyorlar. Bu arada oruç tutan bazı peşmergelerin, yorgunlukları dikkati çekiyor.

Peşmerge ile IŞİD militanları arasındaki çatışmaların yoğun yaşandığı Celavle kasabasında elektrik ve su yok. Kasabadaki kamu kurumları hizmet vermiyor. Bölgede en önemli geçiş güzergahlardan biri olan Celavle Köprüsü de birkaç gün önce IŞİD militanının bombalı intihar saldırısı sonucu kullanılamaz hale geldi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir