Petrol çıkarma şirketine rekor ceza

Petrol çıkarma şirketi Schlumberger, ABD hükümetine Sudan ve İran'a yönelik yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesiyle 232.7 milyon dolar ceza ödeyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD hükümeti, dünyanın en büyük petrol çıkarma şirketlerinden Schlumberger'in Sudan ve İran'a uygulanan yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle yaklaşık 232 milyon dolar ceza ödeyeceğini açıkladı. 

ABD Adalet ve Ticaret bakanlıklarından yapılan açıklamaya göre, Schlumberger Oilfield Holdings, ABD'nin yaptırım listesinde bulunan İran ve Sudanlı müşterilere petrol sahası hizmetleri sağlamasından ötürü toplamda 232,7 milyon dolarlık para cezasını ödemeye razı oldu. 

Schlumberger, bu meblağının 155 milyon 100 bin dolarını yaptırım kurallarına uymadığı ve 77 milyon 600 bin dolarını ise yasal olmayan yollardan kar elde ettiği için ödeyecek. Şirket, toplamda 232,7 milyon dolarlık para cezasının yanı sıra 3 yıl boyunca Adalet Bakanlığı'nın gözetimi altında tutulacak. 

Öte yandan, söz konusu ihlalleri yıllarca gizlemeye çalıştığı öne sürülen Teksas merkezli Schlumberger'ın, İran'daki faaliyetlerini 2013 ortasında, Sudan'daki faaliyetlerini ise uzlaşma sağlanmadan önce sonlandırdığı belirtildi. 

ABD Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Eric Hirschhorn, Schlumberger'a kesilen cezanın, ABD hükümetinin uluslararası şirketlerin ambargo uygulanan ülkelerdeki ihlallerini cezalandırmaya yönelik kararlılığını ortaya koyduğunu ifade ederken, "Kanunlara uymayanları, nerede ve ne büyüklükte olurlarsa olsunlar, takip etmeye devam edeceğiz" dedi. 

Şirket adına açıklama yapan bir yetkili ise şirketin soruşturma kapsamında farkedilen ihlallere yol açan sorunlar konusunda gerekli iyileştirmeleri yaptığı ve olayın çözümlenmesinden memnuniyet duyduklarını dile getirdi. 

Schlumberger'e kesilen 232,7 milyon dolarlık cezanın, bugüne kadar finansal olmayan bir şirkete verilen en yüksek ceza tutarı olduğu belirtiliyor.