Petrol fiyatları Venezuela'yı zorlayacak

Petrol üretimini yüksek maliyetle gerçekleştiren Latin Amerika ülkelerinden Venezuela ekonomisi, düşük seyreden petrol fiyatlarından en çok etkilenen ülke olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  Düşük seyreden petrol fiyatlarının, Latin Amerika'daki petrol ihracatçısı ülkelerden en çok Venezuela ekonomisine zarar vereceği öngörülüyor. 

Haziran ayı ortalarında düşmeye başlayan petrol fiyatlarının bugüne kadar yaklaşık yüzde 25'lik bir gerileme yaşaması petrol ihraç eden ülkelerin büyük gelir kayıpları yaşamasına neden oldu. 

Büyük devlet borçları ve yüzde 60'ları geçen enflasyon oranı ile ekonomik gerileme içerisinde olan Venezuela'nın en çok zarara uğrayacak ülkelerden biri olması bekleniyor. Ülke, gelirlerinin çok büyük bölümünü petrol satışından elde etmesi nedeniyle petrol fiyatlarındaki düşüşü kaygıyla izliyor. 

ABD merkezli Atlantic Council'in Latin Amerika ekonomi uzmanı Samuel George, brent tipi petrolün varil fiyatının haziran öncesi 112 dolar seviyelerinden ekimde 82 dolarlara gerilemesi ile bu düşüşten etkilenmeye en açık ülkenin Venezuela olduğunu belirtti. 

Ülke içindeki neredeyse tek üretimin hidrokarbonlar olduğunu söyleyen George, ithalat yapılan tüm ürünlerin dolarla alınması sebebiyle, petrol gelirlerindeki düşüşün ülke ekonomisine zarar vereceğini dile getirdi. 

Eski Devlet Başkanı Hugo Chavez yönetimindeki ekonomik uygulamaların, petrol fiyatlarının varil başına 100 doların üstünde seyretmesi üzerine kurulu olduğunu vurgulayan George, aksi durumda devletin sübvansiyonlar ve sosyal yardımlar konusunda zorluk çekeceğini ifade etti. 

George, ülke ekonomisini bekleyen en kritik tehlikelerden birinin de petrol fiyatları ile azalan gelirlerin, borçların ödenmesini zorlaştırması olacağının altını çizdi. 

Diğer petrol ihracatçısı Latin Amerika ülkelerinin petrol fiyatlarındaki düşüşten Venezuela kadar etkilenmeyeceği görüşündeki Samuel George,  "Kolombiya ekonomisi, daha güçlü bir çizgide ve darbelere karşı daha dayanıklı. Meksika ve Brezilya ekonomileri de petrol ihracatına Venezuela kadar bağımlı değil" dedi. 

ABD merkezli Enerji Enformasyon İdaresine göre, petrol rezervi açısından en zengin ülke olan Venezuela'nın günlük ham petrol üretimi 2,3 milyon varil. 

Bu konularda ilginizi çekebilir