Petrol, Louisiana kıyısına ulaştı

Güçlü okyanus akıntısı petrolü, Küba'ya doğru taşıyabilir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VENICE - ABD'nin Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısının bir bölümü Louisiana kıyısına ulaştı.

Louisiana Valisi Bobby Jindal, bataklık bölgede botla yaptığı incelemenin ardından, "Bu zift ya da yağ tabakası değil, kalın petrol yağı" dedi.

Öte yandan sızıntının güçlü bir okyanus akıntısına kapılan bölümünün Küba'ya ulaşma ihtimali yüzünden Amerikalı yetkililerin Kübalı yetkililerle bağlantıya geçtiği bildirildi.

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi(NOAA), güçlü okyanus akıntısının petrolü, Florida Keys olarak bilinen takımadalara, Küba'ya, hatta ABD'nin doğu kıyısına kadar taşıyabileceği uyarısında bulunmuştu.      

Louisiana sahillerinin 80 kilometre açıklarındaki Deepwater Horizon platformunun 22 Nisanda bir patlamanın ardından batmasından sonra her gün denize 5 bin varil (800 bin litre) ham petrol sızması, büyük bir çevre felaketi tehdidi oluşturuyor.

BP: Sızan petrolün yüzde 60'ını topluyoruz

İngiliz petrol grubu BP, hafta sonunda yerleştirilen deniz altı boru sistemi sayesinde Meksika Körfezi'nin tabanından sızmaya devam eden petrolün yüzde 60'ını pompalayarak toplamayı başardığını açıkladı.

BP'den yapılan açıklamada, deniz tabanına yerleştirilen künk sistemi sayesinde toplanan ham petrol miktarının günlük 3 bin varil civarında ve doğal gaz miktarının da günlük yaklaşık 400 bin metre küp olduğu belirtildi.

Kaçağı kapatmak için sıvı ürünler ve başka malzemeler enjekte edilerek yapılacak bir girişim için de hazırlıkların sürdüğünü ve operasyonun gelecek günlerde yapılacağını bildiren BP, şimdiye kadar yüzeyden 187 bin varil ham petrolün toplandığını kaydetti.

BP, sistemin yerleştirilmesinin ardından geçen pazartesi 1000 varil ve salı da 2 bin varil ham petrol pompalandığını açıklamıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir