Petrol ve doğalgaz, Kazaklar'da yoksulluğu azalttı

Dünya Bankası Ortaklık Programı çerçevesinde hazırlanan rapora göre, Kazakistan'da petrol ve doğalgaz üretimiyle artan milli gelir, ulusal yoksulluk sınırını 2011'de yüzde 5.5, 2012'de de yüzde 3.8 aşağı çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ASTANA - Kazakistan'da petrol ve doğalgaz üretimine bağlı olarak son 10 yılda kişi başı milli gelirin artmasıyla nüfustaki yoksulluk oranı azaldı. Dünya Bankası, Ortaklık Programı çerçevesinde hazırladığı ve ülkenin genel fotoğrafını veren Kazakistan 2014 raporunu açıkladı. Rapora göre, Kazakistan milli gelirinin artışı ulusal yoksulluk sınırını 2011 yılında yüzde 5.5, 2012'de ise yüzde 3.8 aşağı çekti.

Refah seviyesindeki artışın paylaşımının göze çarptığı Kazakistan'da, son üç yılda kişi başına tüketim yüzde 6 arttı. Hane halkındaki ortalama tüketim artışı 2006-2010 döneminde yüzde 5 seviyelerindeydi.

Ortalama yaşam süresi  

Kazakistan'ın sağlık sistemine ilişkin değerlendirmedeyse artan gelirlere karşın sağlık sisteminin yeniden yapılandırılmasında zorluklar yaşandığı vurgulandı. Ortalama 70 yıl olan yaşam süresiyle Kazakistan, 15 Avrupa Birliği üyesi ülkenin 1950'deki seviyelerinde bulunuyor. Ayrıca, Kazaklar'ın ortalama ömrü benzer ulusal gelire sahip ülkelerdekinden bir hayli düşük.

Ülkede, bulaşıcı olmayan kalp ve damar hastalıkları, kanser ile tütün ve alkole bağlı vakalar, yetişkin ölümlerinin nedenleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Anne ve çocuk sağlığı konusunda olumlu ilerlemelerin yaşandığı Kazakistan'da gebelikte anne ölüm oranının azaltılması için yoğun çaba sarfediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir