Petrolde kısa pozisyonlar rekor seviyede

Bazı OPEC üyesi ülkelerin üretimi dondurma görüşlerini açıklamasıyla yeşile geçen petrolde, önümüzdeki günlerde düşüş bekleyen pozisyonlar rekor seviyeye yükseliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın ŞAHİNALP 

DIŞ HABERLER - Petrol fiyatları Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi ülkelerin üretimi kısma görüşmelerine tekrar başlayacağı haberleriyle birlikte yükselişe geçti. Ancak analistler fiyatları tekrar düşme eğilimine geçirebilecek temel göstergelerin arka planda beklediği uyarısını yapıyor. 

Uluslararası standart olarak kabul edilen Brent tipi ham petrol, TSİ 14.50'de yüzde 1.49 artışla 44.93 dolar seviyesinde seyrederken, Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise yüzde 1.51 yükselişle 42.43 dolar civarında. 

“Petrol dengelenme yolunda” 

Petrol fiyatlarındaki yükselişin bazı OPEC üyesi ülkelerin üretimi dizginleme görüşmelerini tekrar masaya koyma açıklamalarından sonra gelmesi dikkat çekiyor. 

Katar Sanayi ve Enerji Bakanı Muhammed Al-Sada, petrol piyasasının yeniden dengelenmek için bir yol üzerinde olduğunu söyledi. 

OPEC üyesi olmayan ve dünyanın önde gelen petrol üreticilerinde Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Rusya'nın konumu fiyatların normal seviyelerden düşük seyrettiği için net değil. Fakat ihtiyaç olması durumunda Rusya petrol üretiminin dondurulmasına açık. Olası üretim dondurulması konusunda yeni görüşmeler için şu anda zemin yok" diye görüşlerini ifade etti. 

Kısa pozisyonlar 10 yılın zirvesinde 

Bu arada ABD Emtia Vadelileri İşlem Komisyonu verilerine göre hedge fonların Batı Teksas tipi ham petrolde (WTI) kısa pozisyonlar 218 bin 623 ile 2006'dan beri en yüksek seviyeye çıktı. Uzmanlar rafinerilerin onarım-bakım dönemine girmesi nedeniyle petrol fiyatlarında daha da düşüş bekliyor. 

WTI 1 Ağustos'u hazirandaki zirvesinden yüzde 22 düşüşle kapatarak aşağı yönlü bir trende giriş yapmıştı. ABD'li yatırım şirketi Invesco Adviser'ın Yüksek Getirili Yatırımlar Masası Eş-başkanı Scott Roberts, "Rafinerilerde mevsimsel bakım dönemine giriyoruz. Bu durumun petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı yapması kuvvetle muhtemel" diye konuştu. 

Fiyatların yükseleceğini düşünenler de var 

Öte yandan bazı analist ve traderlar petrol fiyatlarında düşüş yönlü düşünmüyor. ABD'nin Connecticut eyaleti Stanford kentinde petrol traderlığı yapan Andy Hall yatırımcılarına gönderdiği notta, " Petrol piyasası içinde yukarı yönlü 'sert bir geri dönüş' barındırıyor" diye yazarken Astenbeck Capital Management Hedge fonu ise, " Fonlar son birkaç hafta içinde kısa pozisyonlarda önemli miktarda artış kaydetti. Fakat ABD üretiminde düşüşün hızlanacağı seviyelere yaklaşacağımız zaman yatırımcıların birçoğu kârlarını almak isteyeceklerdir" diye değerlendirmede bulunuyor. 

Uluslararası petrol piyasasında ham petrol ve rafineri ürünlerdeki arz fazlası her geçen gün büyümeye devam ediyor. 

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan Çin'de resmi verilere göre temmuzda petrol ihracatı yüzde 50 artarak aylık bazda rekor 4.57 milyon ton oldu. Bu iç talepteki azalma nedeniyle eldeki petrolün refinerilerde işlenip dışa satımı anlamına geliyor. 

‘Düzelmeden önce kötüleşecek’ 

Norveç'in başkenti Oslo merkezli SEB'in Emtia Baş Analisti Bjarne Schieldrop, " Petrolde 60 dolarlara birden çıkmak çok büyük sürpriz olur. Piyasada tüketilmeyi bekleyen büyük petrol fazlası bulunuyor ve şu anda biz bunun çoğuna ihtiyaç duymuyoruz. " diye konuşuyor. 

Bu arada Amerika Birleşik Devletleri'nde petrol kuyusu sayısı peş peşe altı haftadır artışla 381'e çıktı. 

Yatırım bankası Morgan Stanley müşterilerine gönderdiği notta, rafineri ürünlerinde de arz fazlalığının olduğunu belirterek, " Rafineri bacağında ürün pazarını düzeltmek için uygun sinyaller henüz gönderilemiyor. Başka bir deyişle fiziksel petrol piyasaları düzelmeden önce muhtemelen daha da kötüleşecek" diye uyarıyor.

Fiyatta düşüşe oynuyorlar 

ABD Emtia Vadelileri İşlem Komisyonu verilerine göre hedge fonların Batı Teksas tipi ham petrolde (WTI) kısa pozisyonlar 218 bin 623 ile son on yılın zirvesinde. Fon yöneticlerinin Vadeli işlem ve opsiyondaki kısa pozisyonları da son üç haftaya oranla yaklaşık iki katı artışla 38 bin 489'a ulaştı. Ancak petrolde fiyatın yükseleceğine oynayan uzun pozisyonlardaki net düşüş ise yüzde 28 ile ocak ayından bu yanaki en büyük düşüşü yaşadı.

catsadwawdawdawdawawdawdawdawd.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir