Pirinç 10 bin yıl önce ehlileştirilmiş
Çin'de yapılan bir araştırmada, pirinç tarımının 10 bin yıl önce Holosen döneminde başladığı tespit edildi.
Bilim adamları, dünyanın en önemli temel gıda maddelerinden biri olan pirincin, yaklaşık 10 bin yıl önce Çin'de ehlileştirildiğini ortaya çıkardı.
"Proceedings of the National Academy of Sciences" dergisinde yayımlanan çalışmada, pirincin yaklaşık 10 bin yıl önceki Holosen döneminde tarım ürünü olarak kullanılmaya başlandığı belirtildi.
Çalışmayı yöneten Çin Bilimler Akademisi Jeoloji ve Jeofizik Enstitüsünden Prof. Lu Houyuan, "Pirinç tarımının ve pirincin ehlileştirilmesinin Holosen döneminde başlamış olması, köklü çevresel değişikliklerin meydana geldiği buzul çağından Holosen'e geçişte dünyanın diğer bölgelerinde de tarımın başlamasıyla uyum gösteriyor." dedi.
Lu, Yangzı Nehri kıyısındaki Şangşan bölgesinde bulunan pirinç kalıntılarının pirinç ekiminin en eski örnekleri olarak kabul edildiğine işaret etti.
Araştırmacılar, pirincin kil ve karbonat gibi karbon kaynaklarından ayrılması için yeni yollar geliştirdi ve doğrudan radyoaktif karbon metoduyla örneklerin yaşını saptadı.
Yapılan testler, Şangşan bölgesindeki pirinç kalıntılarının yaklaşık 9 bin 400 yıl öncesine dayandığı gösterdi.
Çalışma, pirincin ehlileştirilmesinin Kuzey Amerika'da mısır ve Yakın Doğu'da buğdayın ehlileştirilmesi ile aynı zamana denk geldiğini de ortaya koydu.