Piyasalar hızla toparlandı

AB ve IMF'nin borç krizine çözüm için 750 milyar euroluk paket üzerinde anlaşması moralleri yükseltti. Avrupa Borsaları yükselişle açıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Euro Bölgesi ülkelerinin Yunanistan'ın borç krizinin İspanya'ya ve Portekiz'e yayılma endişelerine son vermek amacıyla yeni bir "kriz fonu" oluşturma kararı almasının ardından borsalar yükselmeye başladı. ABD ve Avrupa vadeli işlemlerde yüzde 3'ün üzerinde prim etkili. Tokyo Borsası NIKKEI 225, 159 puan artışla (%1.54) 10,523 puandan kapandı.

750 milyar euroluk paket

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Maliye Bakanları, euro bölgesinde zorda kalan ekonomilere destek sağlamayı amaçlayan euro koruma paketinin 750 milyar euroya çıkarılması konusunda anlaştı.

AB dönem başkanı İspanya Ekonomi Bakanı Elena Salgado, Brüksel'de AB ülkeleri ekonomi bakanlarının katılımıyla yapılan toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, koruma paketinin 750 milyar euroya çıkarılması konusunda anlaşma sağlandığını belirtti.

Salgado, 3 yıllık plan çerçevesinde bunun 60 milyar euroluk bölümünün AB Komisyonu tarafından toplanacağını, 440 milyar euroluk kısmının ise 'euro bölgesi' içinde yer alan 16 ülke tarafından ikili desteklemelerle sağlanacağını, IMF'nin plana katkısının ise 250 milyar euro tutarında olacağını kaydetti.

AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn de "anlaşmanın, euroyu korumak için ne gerekirse yapacaklarının göstergesi olduğunu" söyledi.

Toplantıya katılan bakanlar tarafından yapılan açıklamada ise olağanüstü bir durumla karşı karşıya kalındığı ifade edilerek, "üzerinde anlaşmaya varılan mekanizmanın ihtiyaç duyulan ekonomik istikrarın korunmasına yardımcı olacağı" belirtildi.

Yunanistan'da ortaya çıkan, Portekiz ve İspanya'ya da yayılmasından endişe edilen ekonomik kriz nedeniyle Brüksel'de yapılan AB ekonomi bakanlarının toplantısı 11 saat sürdü.

Avrupa Borsaları yükselişle açıldı

Avrupa Borsaları, geçen hafta sonu Avrupa Birliği (AB) maliye bakanlarının euro bölgesine destek vermek amacıyla oluşturulan ve Uluslararası Para Fonu'nun da katkısıyla 750 milyar euroya çıkarılan destek paketi ve küresel bazda merkez bankalarının aldığı tedbir kararının etkisiyle keskin yükselişle açıldı.

Paris Borsası yüzde 5,59, Lizbon Borsası yüzde 7,51, Milano Borsa yüzde 6, Amsterdam Borsası yüzde 3,3, Londra Borsası yüzde 3,34, Frankfurt Borsası yüzde 2,91, Madrid Borsası yüzde yüzde 9, Brüksel Borsası yüzde 6, İsviçre Borsası yüzde 2,43, Atina borsası ise yüzde 7,63 oranında değer kazandı.

Yunanistan'daki borç krizinin Portekiz, İspanya, İtalya, İrlanda gibi ülkeleri de tehdit ederek Avrupa ekonomisi ile euroya ilişkin endişeleri artırması ve söz konusu ülkelerin kredi notlarının düşürülebileceği spekülasyonları, Yunanistan sorununun çözümünde Avrupalı liderlerin ve Avrupa Merkez Bankası'nın yavaş ve piyasa beklentilerini karşılamayan açıklamaları geçen hafta küresel piyasalarda sert hareketlere neden olmuştu.

Geçen hafta sonu küresel bazda yeni tedbirler açıklandı. Bu kapsamda, Avrupa Birliği Ekonomi Bakanları bir Avrupa müdahale mekanizması kurulması yönünde anlaşmaya vardı ve IMF'in de katılacağı bu paketin 750 milyar euroya çıkarılması üzerinde anlaşma sağlandı.

IMF Yunanistan'a 30 milyar dolar yardımı ve euro bölgesi ülkeleri de mali yardımı onaylarken, FED, Avrupa Merkez Bankası ve diğer merkez bankaları yeni bir değişim anlaşması yaptıklarını açıkladı.

Euro/Dolar 1.29'un üzerinde

Ayrıca Avrupa Merkez Bankası da ülke tahvillerinde alım yapacağını açıkladı. Fed'in desteğiyle de piyasalara dolar likiditesi verilmesi sağlanacak. ECB krizin şiddetlendiği sırada uyguladığı likidite önlemlerini yeniden devreye sokacak.

Asya borsalarında Şanghay hariç yüzde 1'in üzerinde artış var

Hong Kong'ta Hang Seng Endeksi, bankacılık hisseleri önderliğinde % 1.34 değer kazandı. Petrolün yeniden yükselişe geçmesi, ilgili şirket hisselerine alım getirdi.

Euro, büyük para birimlerinin çoğuna karşı değer kazandı. Euro-dolar paritesi 1.27 seviyesinden 1.2980'e kadar yükseldi.

Dolar 1.54 seviyelerine düşerken emtia fiyatları değer kazandı. Petrol 77 dolara yakın, altın ise 1200 doların üzerinde işlem görüyor.

İMKB de hızlı başladı

Geçen hafta yüzde 10'un üzerinde kayıp yaşayan İMKB yeni haftaya yüzde 5 civarında primle başladı. Güne 2.269 puan (%4.31) artışla 54.956 puandan başladı.

Bu arada gösterge faiz yüzde 9.58'e inerken, yurtiçinde dolar 1.52 TL seviyelerine indi.

Bu konularda ilginizi çekebilir