Piyasalar için günün tek iyi haberi

Yunanistan'ın Avrupa Birliği, ECB ve IMF ile yaptığı görüşmeler olumlu sonuçlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yurtiçi piyasa bugün enflasyon şoku yaşarken, yurtdışında ise ABD istihdamındaki düşüş moralleri bozdu. Günün tek olumlu haberi ise Avrupa cephesinden geldi. Yunanistan'ın, Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yaptığı görüşmeler olumlu sonuçlandı.

Atina'da üç haftadır süren görüşmelerde, geçen yıl Yunanistan için hazırlanan 110 milyar euro tutarındaki yardım paketiyle uyumlu olarak ekonomide reform yapmak için attığı adımların ve 2012-2015 yılları için ek önlemler programının ele alındığı ifade edilen açıklamada, görüşmelerde ayrıca özelleştirme programı, Yunan ekonomisinde yapısal reformlar ve bu yıl bütçe açığı hedefinin tutturulması için alınacak ek önlemlerin değerlendirildiği de kaydedildi.

Açıklamada, alınacak önlemlerle ilgili ayrıntıların ''gelecek günlerde sonuçlandırılacağı'' ve bakanlar kurulunca onaylandıktan sonra parlamentoya sunulacağı belirtildi.

ABD’de ise mayıs ayında tarım dışı istihdam beklentilerden uzak kaldı. Mayısta 150 bin artması beklenen tarım dışı istihdam 54 bin kişi arttı. Böylece, son 8 ayın en küçük istihdam artışı yaşanmış oldu.

Yurtiçinde ise enflasyon Mayıs ayında TÜFE'de yüzde 2.42 artarak 2008 Ekim ayından bu yana en hızlı aylık artışını gerçekleştirdi ve yıllık enflasyon yüzde 7’yi aştı.

Tüm bu gelişmeler çerçevesinde piyasalarda haftanın son işlem günü volatil görünüm yaşandı. Gün sonunda Avrupa’da toparlanma çabaları var. ABD’de ise satış ağırlıklı seyir izleniyor.

Bugün 62.162 – 63.708 puan aralığında hareket eden İMKB-100, kapanışını 305 puan eksiyle 62.806 seviyesinden gerçekleştirdi.

Gösterge faizde ise gün alımlarla başlamasına karşın ardından satışa geçildi. Yüzde 8.73 – 9.02 bileşik aralığında işlem gören gösterge faiz pazartesi valörlü işlemlerde yüzde 8.88 seviyesinde yer aldı.

Uluslararası piyasada dolar, euro karşısında zayıflarken parite 1.4586 seviyesine kadar yükseldi. Yurtiçinde ise dolar liradan, euro liradan kapandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir