Polemiğe The Economist de katıldı

Dergi hazırladığı analizinde "Artık Muhteşem Değil" başlığını kullandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA  – Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatını işleyen "Muhteşem Yüzyıl" dizisine ilişkin tartışmalar The Economist dergisinin ilgisini de çekti.

Dergi, "Artık Muhteşem Değil" başlığını kullandığı analizinde "Bir televizyon dizisi, laik ve İslami Türkler arasındaki gerginlikleri körüklüyor" yorumunu yaptı.

İngiliz The Economist dergisi, "Artık Muhteşem Değil" başlıklı analizinde Muhteşem Süleyman'ın, "Kendi oğlunu öldürtmek gibi bazı namert eylemlere rağmen, Türkiye'de yaygın bir biçimde ‘kutsal' gibi göründüğünü, Türklerin ordularının Viyana kapılarına ulaşmasından övündükleri, ondan kanuni olarak söz ettikleri"ni yazdı.

"Son haftalarda Süleyman, laikler Türklerle Müslüman dindarları karşı karşıya getiren yeni bir kavganın merkezinde" diyen dergi, Süleyman'ın "askeri ve cinsel serüvenleri"ni yansıtan dizide dindar Türklerin öfkesine neden olduğuna dikkat çekti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın dizinin kaldırılması çağrısında bulunurken söylediği sözleri de aktaran The Economist, Süleyman rolünü üstlenen Halit Ergenç'e nefret mesajlar ve ölüm tehditlerinin aktığına dikkat çekti.

The Economist, RTÜK'ün rekor düzeyde şikayetleri aldığını açıkladığına, diziyi yayımlanan kanala bir uyarı yaptığına da işaret ettiğini kaydederken, Saadet Partisi üyelerinin protesto gösterilerinde bulunduklarını da yazdı.

"Tartışmalar en az dizinin reytinglerini rekor düzeylerine çıkarttı" da ifadesini kullanan dergi, "Dindar Müslümanlar, Osmanlıları, hem saltanatı ve halifeliği kaldıran Atatürk'ün antitezi olarak gösteriyorlar" diye yazdı.

Süleyman'ın hayatının son yıllarında dindarlaştığının belirtilen analizde yaşlı Süleyman ile ilgili bazı olumsuz değerlendirmelerinin de aktarıldığı İngiliz tarihçisi Jason Goodwin'in Süleyman için kullandığı "O kadar uzun bir süre iktidarda kaldı ki, bir çeşit Osmanlı Viktoriya Kraliçesi haline geldi" ifadelerine de yer verildi."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir