Portekiz'de elektrikli araç kullanımı yaygınlaşacak

Renault-Nissan İttifakı ve Portekiz kökenli MOBI.E Tech konsorsiyumu ile işbirliği yapacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Renault-Nissan İttifakı ve Portekiz kökenli MOBI.E Tech konsorsiyumu, Portekiz'de elektrikli araçların kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla işbirliği yapacak.

Renault-Nissan İttifakından yapılan açıklamaya göre, imzaladıkları niyet mektubu ile iki taraf, konsorsiyumun geliştirdiği, kullanımı kolay ve ileri teknolojili MOBI.E şarj ağını kullanarak elektrikli ulaşımı yaygınlaştırma olanaklarını araştırma konusunda taahhütte bulundu.

MOBI.E ağının her marka elektrikli aracın yararlanabileceği şarj noktalarını içereceği niyet mektubuna göre, ağı oluşturan şarj noktaları, başta park alanları, alış-veriş merkezleri, oteller, havaalanları ve akaryakıt istasyonları olmak üzere, Portekiz'in tamamına yerleştirilecek. Şarj noktasının yeri ne olursa olsun, kullanıcının ağa kolaylıkla ve hızla erişimi için bir kimlik kartını kullanması yeterli olacak. 

Şarj ağı, gece boyunca üretilen rüzgar enerjisi sayesinde elektrikli araçların altı ila sekiz saatte şarj edilebilecekleri normal şarj kutupları ile araçların 30 dakikadan kısa sürede şarj edilmesini sağlayacak hızlı şarj kutuplarından oluşacak.

Nissan International SA İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Emmanuel Delay açıklamada yer verilen değerlendirmesinde, "Renault-Nissan İttifakı müşterinin toplam memnuniyetinin elektrikli ulaşımın başarılı olmasında kilit nokta olacağını düşünüyor. MOBI.E Tech ile işbirliğimiz Portekiz'deki tüm elektrikli araç sahiplerinin araçlarını mümkün olan en iyi koşullarda şarj etmelerine olanak sağlayacak" dedi.

Renault Portekiz Genel Müdürü Jose Caro de Sousa ise "Portekiz hükümetini ve MOBI.E Tech konsorsiyumunu bu alanda dünya çapında bir referans haline geleceğinden emin olduğumuz bu projeyi başarıyla geliştirmiş olmalarından dolayı kutluyoruz. Bugün, Portekiz'de elektrikli ulaşımın başarılı olmasına dönük bu projeyi geliştirmek için gereken en iyi olanakları birlikte araştırma yönünde taahhütte bulunuyoruz" ifadesini kullandı.

MOBI.E Tech Genel Müdürü Fernando Baptista da şunları kaydetti:

"Avrupa'nın bütününde, entegre, ortak işletime tamamen uygun ve çok sayıda enerji üreticisine, şarj ağı operatörüne, otomobil üreticisine ve diğer hizmet sağlayıcılarına açık bir şarj sisteminin oluşturulmasının, Avrupa'da elektrikli araçların geniş ölçüde benimsenmesi için temel bir ön koşul olduğunu düşünüyoruz. MOBI.E teknolojisi bu talebi karşılamak üzere geliştirildi."

29 bin 955 euroluk elektrikli araç

İmzalanan niyet mektubu, Renault-Nissan İttifakı ve Portekiz arasında bu ülkede elektrikli ulaşım ulusal programının oluşturulması konusunda 2008 yılında imzalanan nihai anlaşma çerçevesinde şekillendi. Bu anlaşma, 2011'e kadar 1.300 şarj noktasının kurulmasını ve Aralık 2010'da Nissan'ın LEAF modelinden başlayarak, Renault-Nissan İttifakı tarafından elektrikli araçların teminini öngörüyor.

Dünya çapında kitlesel satışa yönelik ilk elektrikli araç olan Nissan LEAF'de 80 kW'lık bir elektrikli motor bulunuyor ve araç, tüketicilerin gerçek ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 160 kilometrelik bir menzil mesafesi sunuyor.

Nissan, geçen hafta, Portekiz'in aralık ayında tamamen elektrikli bu kompakt aile modelini alacak ilk iki Avrupa ülkesinden biri olacağını açıkladı. 29 bin 955 euro fiyatla (5 bin euroluk hükümet destek primini düştükten sonra) satışa sunulacak olan Nissan'ın elektrikli LEAF modeli klima, uydu navigasyon, geri vites kamerası, hızlı şarj prizi ve yenilikçi smartphone bağlantı sistemi içeren eksiksiz bir donanım paketiyle sunuluyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir