"AB ilişkileri artık parlamento değişikliğinden etkilenmez"

Ahmet Davutoğlu, Pakistan ve Afganistan'ı kapsayan gezisine çıkmadan önce Esenboğa Havaalanı'nda basın toplantısı düzenledi ve soruları yanıtladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye-AB ilişkilerinin Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) dengelerin değişmesiyle değişebilecek nitelikten uzaklaştığını belirterek, "Muhataplarımız kim olursa olsun, ilkeli, kararlı ve geçmiş mutabakatlara dayalı tutumumuzu sürdüreceğiz" dedi.

Ahmet Davutoğlu, Pakistan ve Afganistan'ı kapsayan gezisine çıkmadan önce Esenboğa Havaalanı'nda basın toplantısı düzenledi ve soruları yanıtladı.

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri sonuçlarının Türkiye'nin AB sürecine etkisinin sorulması üzerine Davutoğlu, "Herşeyden önce demokratik kültürün sonucu, ortaya çıkan tabloyu saygıyla karşılıyoruz" diye konuştu.

AP seçimlerinin, Avrupa'da köklü bir biçimde yerleşmiş olan demokratik teamüllerin bir sonucu olduğunu belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye-AB ilişkileri artık parlamento dengelerinin değişmesiyle değişebilecek nitelikten uzaklaşmıştır. Bu parlamento dengeleri tabii ki bizim için önem taşır, ancak sürecin kendisi, doğası böylesi denge hesaplarının dışında tamamıyla karşılıklı mutabakatlara dayalı, son derece teknik bir şekilde yürümesi gereken, siyasi tercihlerin olabildiğince az etkili olacağı bir süreç olarak görülmesi gerekir. O zaman AB-Türkiye süreci başarıya ulaşır."

Davutoğlu, AP seçim sonuçları tablosuna bakıldığında Yeşiller kanadının da güçlendiğinin görüldüğünü, tek bir kanada bakılmaması gerektiğini vurguladı. Davutoğlu, üzücü olan tek şeyin seçimlere katılımın biraz düşük olması olabileceğini belirterek, "Muhataplarımız kim olursa olsun, ilkeli, kararlı ve geçmiş mutabakatlara dayalı tutumumuzu sürdüreceğiz" dedi.  

Lübnan seçimleri

Lübnan seçimleriyle ilgili bir soru üzerine de Davutoğlu, "Lübnan'daki seçimleri çok büyük bir memnuniyetle müşahede ettik" diye konuştu. Dün akşam konuyla ilgili Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ile telefonda görüştükleri belirten Davutoğlu, mezhebi, dini ve etnik kökeni ne olursa olsun Lübnan'daki tüm tarafların Türkiye'nin kardeşi ve dostu olduğunu bildirdi.

Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Biz, iki şeye çok sevinçliyiz; birincisi, seçim sürecinde son derece açık, şeffaf bir kampanya döneminin yürütülmesi ve en ufak bir gerginliğin yaşanmaması. İkincisi de seçim esnasında hiç kimsenin üzerinde tartışma doğurmayacak şekilde, şeffaf ve demokratik bir seçimin gerçekleşmesi.

Bunun için de Türkiye katkıda bulunmuştur. Türkiye'den de gözlemciler, Lübnan seçimlerinde yer almıştır. Şimdi bu iki kritik aşama geçildikten sonra ulaşılması gereken hedef; temsili kabiliyeti yüksek, Lübnan toplumunun beklentilerini karşılayacak bir hükümetin en kısa zamanda oluşması ve Lübnan'ın geçen yıllardaki yaralarının sarılmasıdır. Türkiye, böyle bir çaba için her zaman Lübnan halkının yanında olmaya devam edecektir. Bu gelişmenin, bölgedeki diğer gelişmeleri olumlu yönde etkileyeceği kanaatindeyim."

NATO Genel Sekreteri'nin temasları

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer'in bugünkü Ankara temasları çerçevesinde, "NATO'nun yeni bir strateji planı oluşturduğunu ve Türkiye'nin etkin bir rol oynayacağını umduklarını" söylediğinin anımsatılması üzerine de Davutoğlu, NATO'nun her an kendisini güçlendirmek için bir reform sürecinden geçtiğini söyledi.

Bu strateji planının son günlerde olan bir gelişme olmadığını, uzun süredir bu planın altyapı hazırlıklarının sürdüğünü ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye, NATO'nun en önemli ve en çok katkı veren ülkelerinden birisi olarak, NATO'daki her yeni gelişmeyle doğrudan ilgilidir ve bu konuda en fazla katkıyı verebilecek ülkelerin başında gelmektedir.

Ben de NATO Genel Sekreteri ile son derece yapıcı, çok kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdim. Kendisiyle bu çerçevedeki görüşlerimizi paylaştık ve hangi hususlarda Türkiye'nin katkıda bulunabileceğini ve nasıl bir yaklaşım içinde olduğunu kendileriyle paylaştık.

Bizim için NATO'nun, mutabakata dayalı, üye ülkelerin güvenliğini sağlayan ve üstlendiği misyonu en etkili şekilde sürdürebilecek yapıda kendini yenilemesi, zaten bir zorunluluktur. Ancak tabii bu çalışmalarla ilgili detayları paylaşabilmem mümkün değil. Bu genel sekretere de, yeni genel sekretere de NATO'nun daha da güçlendirilmesi konusunda yapabileceğimiz katkıyı her zaman yapacağız. Bu konuda da her zeminde istişarelerimiz sürüyor."   

"Türkiye Bütün aşamalarda var"

Taliban konusunda Afganistan ve Pakistan arasındaki işbirliğine ilişkin bir soru üzerine ise Davutoğlu, "Artık bu küreselleşme çağında, hiçbir toplumun kaderi bir diğerinden bağımsız değil, özellikle birbiriyle komşu olanların" dedi.

Pakistan ve Afganistan'ın kaderini birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını belirten Davutoğlu, öncelikle bu ülkelerin kendi ulusal birliklerini güçlendirmeleri, güçlü bir siyasal irade sergilemeleri gerektiğini kaydetti. Davutoğlu, bu iki ülkenin tarihi bağları ve etnik akrabalıkları gözönünde bulundurulduğunda, iki ülke liderlerinin ortak bir eylem planında biraraya getirilmesi gerektiğini bildirdi.  

Davutoğlu ayrıca, bu ülkelerle ilgili olan komşu ve çevre ülkelerin mobilize edilmesi ve uluslararası toplumun ilkeli, kararlı bir tutum sergilemeleri gerektiğini söyledi ve "Biz, bütün bu aşamalarda varız" dedi.  

Türkiye'nin bu bölgede herhangi bir çıkarın tarafı olmadığını vurgulayan Davutoğlu, "Biz, Güney Asya'nın ve Güney Asya ile Orta Asya'yı bağlayan Afganistan koridorundaki gelişmelerin mümkün olduğu kadar en kısa zamanda istikrara kavuşmasından fayda umarız" diye konuştu.