"AB, Rusya'ya yönelik yaptırım tasarlamıyor"

Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner, Fransız radyosu France Inter'e konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, AB'nin, Gürcistan ile kısa süreli savaşa giren Rusya'ya yönelik yaptırım tasarlamadığını bildirdi. AB dönem başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Kouchner, Fransız radyosu France Inter'e yaptığı açıklamada, "Her ne kadar sorunlar yerinde dursa da Rusya'ya karşı yaptırım üzerine konuşmuyoruz" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 1 Eylül'de Brüksel'de yapılacak AB toplantısında 27 üyeli Birliğin ağırlıklı olarak, Rusya ile ilişkilerin geleceğini ve Gürcistan'a yardım konusunda hangi adımları atacağını ele alacağını kaydetmişti. Rusya ile Gürcistan arasındaki savaş, Tiflis'in, tek yanlı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya bölgesinin yeniden kontrolünü sağlamak için harekat düzenlemesi üzerine 7 Ağustos'ta patlak vermişti. Batılı ülkeler, Rusya'nın AB arabuluculuğunda sağlanan ve güçlerini Gürcistan'dan çekmesini öngören ateşkese uymadığından yakınıyor.

"Fransa Lübnan'ın dostudur"

Öte yandan, Kouchner, resmi ziyaret için bulunduğu Lübnan'da yetkililerle yaptığı görüşmelerden sonra, "Fransa Lübnan'ın dostudur. Doha'da yapılan anlaşmayı desteklediğimizi göstermek için buraya geldim" değerlendirmesinde bulundu.

Kouchner, bu sabah Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Başbakan Fuad Sinyora ve Meclis Başkanı Nebih Berri ile görüşmeler yaptı.

Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner, görüşmelerden sonra hava limanında düzenlediği basın toplantısında, Suriye ile Lübnan'ın ikili ilişkilerinin gelişmesinden memnun olduklarını belirterek, "Bizim Suriye ile yeniden ilişki kurmamızın nedeni, Suriye'nin Lübnan'la kurduğu olumlu ilişkilerdir. Suriye'ye, Lübnan'ın barış içinde olması gerektiği mesajını götüreceğim" diye konuştu.

Kouchner, daha sonra Suriye'ye gideceğini ve yapacağı görüşmelerde Suriyeli yetkililere, Fransa ile olan ilişkilerinin yönünü, Suriye ile Lübnan ilişkilerinin belirleyeceğini ileteceğini söyledi. Kouchner'in Suriye'de, gelecek ayın başında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin bu ülkeye yapacağı resmi ziyaretle ilgili görüşmelerde bulunacağı belirtiliyor.