"ABD mali süper güç statüsünü kaybedecek"

Almanya Maliye Bakanı Steinbrueck, Finansal krizin "derin izler" bırakacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BERLİN - Almanya Maliye Bakanı Peer Steinbrueck, ABD'nin dünya mali sisteminin süper gücü olma statüsünü kaybedeceğini söyledi.

Steinbrueck, Alman meclisinde (Bundestag) yaptığı konuşmada, ABD'nin piyasaları düzenlemek için güçlü uluslararası kuralları kabul etmek için ortaklarıyla çalışması gerektiğine dikkati çekti.

Finansal krizin "derin izler" bırakacağını vurgulayan Steinbrueck, krizin üstesinden gelmek için spekülatif açığa satışların yasaklanması ve kredi risklerine karşı bankaların sermaye yeterliliğinin yükseltilmesi gibi bir dizi önlem önerdi.

Steinbrueck, "Dünya hiçbir zaman krizden önce olduğu gibi olmayacak. ABD dünya finansal sistemindeki süper güç statüsünü kaybedecek. Dünya finansal sistemi daha fazla çok kutuplu olmalı" dedi.

Krizden ABD'yi ve çift haneli karlar ile bankacılara ve şirket yöneticilerine ödenen yüksek primler için Anglo-Sakson yaklaşımı sorumlu tutan Steinbrueck, "New York, Washington ve Londra'daki yatırım bankacıları ve siyasetçiler bunlardan vazgeçmeye niyetli değil. Wall Street hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak" diye konuştu.

Steinbrueck, ABD'deki finansal krize rağmen, Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip Almanya'nın "göreli olarak sağlam" olduğunu da belirtti.