"ABD'nin dolara olan desteği global ekonomi açısından önemli"

ECB Başkanı Trichet, ekonomik büyümenin, bu yıl tahminlerden bir parça daha iyi olabileceğini düşünüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, ABD'nin güçlü dolar politikasını desteklemesinin global ekonominin istikrarı açısından önemli olduğunu söyledi.

Trichet, "Dalgalı kur piyasasını savunan biri olarak döviz kurlarının istikrarının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu açıdan Fed Başkanı Bernanke'nin ve ABD Hazine Bakanı Geithner'in 'Güçlü dolar ABD'nin yararınadır' sözlerinin yanlızca doğruluğuna inanmakla kalmıyor, ayrıca bunun global ekonomik istikrar için son derece önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Trichet ayrıca finans piyasalarının bir yıl öncesine göre çok daha fonksiyonel bir yapıda olduğunu ancak ECB'nin finansal ortam ile reel ekonomi arasındaki etkileşimi büyük bir dikkatle izlemeye devam ettiğini belirtti. 

"Ekonomik büyüme bu yıl önceki düşünülenden bir parça daha iyi olabilir" diyen Trichet, bununla birlikte 2009 yılında yine de oldukça negatif bir büyüme izleneceğini önümüzdeki yıl ise büyümenin küçük bir oranda pozitif olabileceğini dile getirdi.

"G20 global dengesizliklerin çözümüne odaklanmalı"

Bu arada, İtalyan Corriere della Sera gazetesine bir demeç veren Trichet, G20 ülkelerinin üstlenmesi gereken yeni rolün global ekonomik dengesizlikleri çözümlemek olduğunu söyledi.

Trichet, "G20, tasarruflar ve yatırımlar konusundaki büyük yerel dengesizliklere odaklanmalı ve sürdürülemez seviyelerdeki dengesizliklere çözüm bulmalı" dedi. Trichet, bu dengesizliklerin şu anda yaşanmakta olan güçlükleri doğurduğunu ifade ederek, "Bunlar düzeltemezsek, bir sonraki krizi hazırlamış oluruz ki bu kabul edilemez bir durumdur" diye konuştu.