"Avrupa'ya füze yerleştirmek kıtaya fayda sağlamaz"

Sarkozy'ye göre Rusya'nın planı, Avrupa'nın durumunu daha karmaşık hale getirecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

NİCE - Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'den Avrupa'nın güvenliğiyle ilgili görüşmelerden önce Rusya'nın batısına füze yerleştirmemesini istediğini, AB-Rusya zirvesinden sonra Medvedev ile düzenlediği ortak basın toplantısında ise Avrupa'ya füze savunma sistemi yerleştirmenin, kıtanın güvenliğinin sağlanmasına faydası olmayacağını, aksine bu sistemlerin Avrupa'da durumu daha karmaşık hale getireceğini  söyledi.

Medvedev, geçen hafta yaptığı açıklamada, ABD'nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nde füze savunma sistemleri kurma planına yanıt olarak Moskova'nın da Kaliningrad'ın batısında füzeler yerleştireceğini söylemişti.

Sarkozy, Medvedev'e bu açıklamasıyla ilgili olarak duydukları kaygıları ilettiklerini, Avrupa'nın güvenliği için yeni jeopolitik koşulları görüşene dek herhangi bir yere füzelerin yerleştirilmemesi gerektiğini konuştuklarını, AB dönem başkanı olarak, Avrupa'nın güvenliğiyle ilgili görüşmeler için 2009'un ortalarını önerdiğini ifade etti.

Sarkozy, NATO liderlerinin de Rusya görüşmeleriyle ilgili fikirlerin tartışılacağı bir zirveyi nisan ayında düzenleyebileceklerini söyledi.

Medvedev de, kıtanın güvenliği konusunda "küresel bir anlaşma olmadıkça" Avrupa'da güvenliği etkileyen "tek taraflı önlemlerden vazgeçme" çağrısında bulundu.

Rusya Devlet Başkanı, "Avrupa'nın güvenliği konusunda küresel bir anlaşma imzalamadan önce tek taraflı önlemlerden vazgeçmeliyiz" dedi.