"Azerbaycan ile anlaşmaya yakınız"

Rus gaz devi Gazprom, Azerbaycan ile gelecek hafta anlaşma imzalamayı umduklarını duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

MOSKOVA - Rus gaz devi Gazprom, Azerbaycan ile kilit gaz anlaşmalarını gelecek hafta imzalamayı umduklarını açıkladı.

Gazprom Başkanı Aleksiy Miller, şirketin bugün Moskova'daki hissedarlar toplantısı sırasında yaptığı konuşmada, "Azerbaycan ile iyi ilişkilere sahibiz. Ve Bakü'ye gelecek hafta yapacağım ziyaret sırasında önemli anlaşmalara ulaşacağımızı umuyorum" diye konuştu,

Kuzey Akım ve Güney Akım boru hatlarını doldurmak için daha fazla kaynağa ihtiyacı olan Gazprom, geçen mart ayında 2010 yılından itibaren Azerbaycan ile Azeri gazının satın alınması anlaşmasına varmıştı.

Miller, hissedarlar toplantısına verilecek ara sırasında Ukrayna gaz şirketi olan Naftogaz Ukrainy şirketi Başkanı Oleg Dubina ile görüşeceğini belirterek, "Gazprom, Ukrayna'daki durumu günlük hatta saat başı izliyor. Elbette Ukrayna bugün sorun olan bir ülke. Gaz bedelini ödemenin Ukrayna için ne kadar zor olduğunu görüyoruz. Ukrayna geçen ay gaz borcunu ekonomik krize rağmen bir şekilde ödemenin yolunu buldu" dedi.

Ukrayna'nın haziran ayı gaz borcunun da aynı şekilde ödeyeceğine dair iyimser bir beklentilerinin olduğunu kaydeden Miller, "Ancak Ukrayna uzun vadede Rus gazı ödemelerine kalıcı bir çözüm bulmalı. Ukrayna'daki genel ekonomik durum ve Naftogaz Ukrainy'nin bulunduğu durum son derece zor" diye konuştu.

Rusya ve AB'nin Ukrayna'ya gaz satın alabilmesi için kredi verilmesi konusunda bir anlaşmaya varacağını ümit ettiğini söyleyen Miller, "Genel olarak oradaki ekonomik durum son derece zor. Bu yüzden AB, uluslararası finans ve kredi kurumlarının doğru kararı vererek, Ukrayna'nın satın aldığı Rus gazının kaynağını (kredi) Rusya ile birlikte sağlarlar" dedi.