"Batı, Ukrayna için gerçekliğini kaybetti"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı'nın Ukrayna ile AB arasında imzalanması planlanan işbirliği anlaşması konusunda gerçeklikten uzaklaştığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya resmi haber kanalı Rossia-24'e açıklamalarda bulunan Lavrov, Ukrayna'da yaşananların, Avrupalı bazı parlamenterlerin bu ülkeye gelerek halktan AB ile anlaşmaya destek olmalarını istedikleri bir ortamda anlaşılmayacağına vurgu yaparak, "Batılı partnerlerimizin gerçeklik duygusunu kaybetmeleri üzüntü uyandırıyor" dedi. 

Lavrov, Rusya'nın ve Batılı devletlerin Ukrayna konusunda yaptığı açıklamalardaki farka dikkati çekerek, "Başkan Vladimir Putin, Ukrayna devleti ve halkının vereceği karara herkesin saygı duyması gerektiğini birçok kere tekrarladı, Avrupalılar ise Ukrayna'nın AB lehine verdiği karara saygı duyulmalı diyor. Yani sanki Ukraynalılar için karar verdiler ve geri kalanlar buna saygı göstermeli. Üzüntü verici bir düşünce" ifadelerini kullandı. 

"Suriye konferansının önemli konularından biri terörle mücadele"

Lavrov, 22 Ocak'ta İsviçre'nin Montrö şehrinde düzenlenmesi planlanan Suriye konulu barış konferansının önemli konu başlıklarından birinin "Suriye'deki terörist gruplarla mücadele" olacağını ifade etti.

Rus Bakan, "Batılı partnerlerimizle konferans hazırlıklarını ve gündemini değerlendirirken, bu sorunu ilk sıraya koyarak, hükümet güçleri ve muhalif grupların ülkeye dışarıdan gelen terörist yapılanmalara karşı mücadele edecek birliği oluşturmaları üzerinde duruyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

 "ABD Snowden üzerinden Rusya'yı kızdırmaya çalışıyor"

Lavrov, ABD'nin bazı kurumlarında çalışanların, Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) telefon ve internet kayıtlarını izleme programını basına sızdıran ve Rusya'dan geçici sığınma alan NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden üzerinden Rusya'ya zarar vermek istediğini ima etti. 

 Bu meselede Rusya'yı kızdırmak isteyenlerin, Beyaz Saray dışında Amerikan yönetiminin diğer kurumlarında olabileceğinin göz ardı edilemeyeceğini kaydeden Lavrov, "Beyaz Saray veya ABD Dışişleri Bakanlığı'nda değil, belki de Amerikan yönetiminin diğer kurumlarında, bunun için bizi kızdırmak isteyenler olabilir" diye konuştu.

Lavrov, Snowden sorununu Rusya'nın oluşturmadığını ifade ederek, "Snowden'ın pasaportunu biz iptal etmedik. Onun seyahat güzergahını biz seçmedik, Snowden kendi seçti. Biz, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in uçağının zorunlu iniş yapması gibi korku hikayeleri düzenlemedik" dedi.

 Rusya'nın, Snowden konusunda hukuki  normları ihlal etmediğini dile getiren Lavrov, ülkesi ile ABD arasında, Rusya'nın uzun yıllar boyunca önerdiği suçluların iadesi anlaşmanın bulunmadığını vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir