"Batı'nın Rusya'ya davranışı caydırıcı olacak"

Gürcistan Parlamento Başkanı Bakradze, ateşkese rağmen Gürcistan'da Rus tanklarının dolaştığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - Gürcistan Parlamento Başkanı David Bakradze, Batı'nın Rusya'ya "bu davranışının (Rusya'nın Gürcistan'daki operasyonu) bedelinin ne olacağını göstermesinin işe yarayacağını" kaydederek, bunun gelecek için de caydırıcı olacağını belirtti.

Bakradze, Washington'daki düşünce kuruluşlarından Atlantik Konseyinde düzenlenen Gürcistan'daki son gelişmelerle ilgili panele videokonferans aracılığıyla katıldı. Panelde, ABD'nin eski Dışişleri Bakan Yardımcılarından Nicholas Burns ve Thomas R. Pickering'in yanı sıra Gürcistan'ın Washington Büyükelçisi Vasil Sikharulidze de söz aldı.

Gürcistan Parlamento Başkanı, ateşkese rağmen hala aynı durumda olunduğunu ve Gürcistan'da Rus tanklarının dolaştığını belirterek, Rusların Gürcistan'ın doğusu ve batısını bağlayan otoyolu bloke ettiğini ve başkent Tiflis ile limanlar arasındaki iletişim hatlarını kestiğini ifade etti.

Bakradze, bu durumun birkaç gün daha sürmesi halinde büyük ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalacaklarını, bunun da Gürcistan'ın ekonomik olarak çöküşüne ve insani sorunlara sebep olacağını kaydederek, Rusya'nın Gürcistan'da bir rejim değişikliği istediğini, şimdi de bunu dolaylı yollardan yapmaya çalıştığını savundu. "Bu son derece endişe verici bir durum" diyen Bakradze, çekilmenin başlaması ve bir an önce bitirilmesi gerektiğini vurguladı.

"Ateşkese ihtiyacımız var"

Bakradze, "Rusya'nın tam olarak uyguladığı bir ateşkese ihtiyacımız var. Rus güçlerinin Gürcistan topraklarından bir an önce ve hızlı şekilde çekilmesi gerekiyor" diyerek, bu süreç tamamlandıktan sonra uluslararası arabulucuların bölgede konuşlanması gerektiğinin de altını çizdi. Çekilmenin ardından "Rus işgalinin olumsuz sonuçlarının üstesinden nasıl gelineceği konusundaki, uzun süreli strateji ve siyasetin de önemli olduğunu" vurgulayan Gürcistan Parlamento Başkanı, çözüm sürecinin işlemesinin ve ekonomik düzelmenin kendileri için önemine değindi.

Soğuk Savaş döneminden farklı olarak bugün Batı'nın Rusya'nın müttefiki olduğunu söyleyen Bakradze, Rusya'da Batı ile ilişkileri ve bağları olan birçok insan bulunduğunu ve bu insanların Batı'ya bağımlı olduğunu belirtti. Bakradze, "Batı'nın Rusya'ya bu davranışının bedelinin ne olacağını göstermesi işe yarayacaktır. Bu, gelecek için de caydırıcı olur" diye konuştu. Bakradze, "Rusya'nın bu yönde davranmaya devam etmesi halinde, gelecek yıllarda bunun bedelinin daha ağır olacağı" görüşünü de savundu.

Gürcistan Parlamento Başkanı, NATO'nun konuyla ilgili yayımladığı bildiri konusunda ise "bugün için bu sürecin devamlı bir süreç olup olmayacağının" önemli olduğunu bildirdi.

Bakradze, Rusya'ya yapılabilecek yaptırımlara ilişkin bir soru üzerine, bunlara ilişkin kararın ABD ya da AB tarafından verileceğini söyleyerek, "Ruslara bu siyaseti sürdürmeleri halinde yaşam standartlarının kötüleşeceğini göstermenin" önemli olduğunu dile getirdi.

Bakradze, operasyonun başladığı gün kendisinin Türkiye'de olduğunu ve Gürcistan'ın karar mekanizmasındaki yetkililerin çoğunun da o gün ülke dışında olduğunu kaydederek, "Gürcistan'ın o gün her demokratik ülkenin yapacağı gibi ülkesini savunmayı seçtiğini" belirtti.

Ülkesinin Rusya ile ilişkileri konusundaki bir soru üzerine ise Bakradze, Rusya ile iyi ilişkiler kurmayı kendilerinin de tercih ettiğinin ancak egemenlik, toprak bütünlüğü gibi temel konularda fedakarlık edemeyeceklerinin altını çizdi.