"Bir milletin iki ayrı devletiyiz"

Gül, "Kafkaslar'ı istikrarlı ve işbirliği bölgesi haline getirmemiz gerek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAKÜ- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Azerbaycan'ın bir milletin iki ayrı devleti olduğunu, tek millet anlayışına uygun bir şekilde bu iki ayrı devletin de dayanışma, işbirliği ve kardeşlik duyguları içerisinde olması gerektiğini söyledi.

Azerbaycan'a resmi ziyarette bulunan Gül, heyetler arası görüşmelerin ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Gül, kardeş Azerbaycan'a gerçekleştirmekte olduğu ziyarette kendisine ve heyet üyelerine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür etti.

"Kendimizi evimizde hissediyoruz. Azerbaycan'a ne zaman gelsek daima bu hissiyatla dolu olmuşuzdur ve her gelişimizde Azerbaycan'ın geliştiğini, güçlendiğini, daha da giderek parladığını görmek bizleri mutlu etmektedir" diyen Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler bir milletin ayrı ayrı iki devletiyiz. Tek millet anlayışına uygun bir şekilde bu iki ayrı devletin de dayanışma içerisinde, işbirliği içerisinde ve kardeşlik duyguları içerisinde olması gerekmektedir.

Bizler de bu anlayış çerçevesi içerisinde daima ve sık sık bir araya geliyoruz, yakın istişarelerde bulunuyoruz ve yakın işbirliği içerisinde oluyoruz. Bu dayanışmamızı, bu işbirliğimizi devam ettireceğiz.

Bugün yaptığım bu ziyarette, sizlerle yaptığımız baş başa konuşmalarda, heyetler arasında yaptığımız görüşmelerde de bütün bunları ele aldık. İkili ilişkilerimiz hem siyasi alanda, güvenlik alanlarında, ekonomik alanda, kültürel alanda giderek gelişmektedir. Bunları daha çok geliştirmek için bugün birçok tedbirleri de görüştük. Şirketlerimizi karşılıklı teşvik ediyoruz, daha çok karşılıklı iş yapmaları için, karşılıklı yatırım yapmaları için. Azeri şirketlerin Türkiye'ye yaptıkları yatırımlardan büyük memnuniyet duyuyoruz. Türk şirketlerinin de buradaki başarılarından gurur duyuyoruz."

Siyasi alandaki ilişkilerin çok önemli olduğunu vurgulayan Gül, buna aynı şekilde devam edeceklerini söyledi. Bugün imzalanan Stratejik Ortaklık ve Karşılıklı Yardım Anlaşması'nın bunun en açık göstergesi olduğunu ifade eden Gül, bu anlaşmanın ruhuna uygun bir şekilde dayanışmayı güçlendirerek geliştireceklerini belirtti.

"Kafkaslar'a istikrar lazım"

Gül, Yukarı Karabağ sorununa ilişkin "Kafkaslar'ı istikrarlı ve işbirliği bölgesi haline getirmemiz gerekmektedir. Bunun için de bu anlaşmazlığın çözülmesi gerekmektedir ve şüphesiz ki bütün bu çözüm, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde olmalıdır" dedi.

"Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki 'Yukarı Karabağ sorununda' gelinen son nokta nedir? Ermenistan'ın çözüm sürecine ilişkin gösterdiği, izlediği diplomatik yol çözümsüzlüğe yönelik midir?" şeklindeki soru üzerine Gül, şunları kaydetti:

"Ermenistan ve Azerbaycan ilişkileriyle ilgili şüphesiz ki çok geniş istişarelerde bulunduk. Son durumu kendileri şimdi size geniş bir şekilde izah ettiler. Şuna inanıyoruz ki, Kafkaslar'ı istikrarlı ve işbirliği bölgesi haline getirmemiz gerekmektedir. Bunun için de bu anlaşmazlığın çözülmesi gerekmektedir. Bu anlaşmazlık, 18 senedir bu şekilde devam etti, bundan sonra böyle devam etmemesi gerekir. Onun için muhakkak ki görüşmek, konuşmak, diplomasi, bazen açık, bazen gizli çalıştırmak gerekmektedir ve şüphesiz ki bütün bu çözüm, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde olmalıdır. Bunu da herkesin görmesi gerekmektedir. Çünkü Birleşmiş Milletler'in tanıdığı sınırların herhangi bir şekilde başka bir ülke tarafından tutulması, ne uluslararası hukuk tarafından kabul edilebilir ne de herhangi bir şekilde bu hoş görülebilir. O açıdan bu problemin çözümü için hepimiz elimizden gelen her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir