"Birçok uluslararası örgüt büyük güçlerin çıkarlarını koruyor"

Ahmedinejad,15. Bağlantısızlar Hareketi Dışişleri Bakanları Konferansının açılışında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, birçok uluslararası örgütün kuruluş felsefesinin büyük güçlerin çıkarlarını korumaya yönelik olduğunu belirtti.

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın temsil ettiği 15. Bağlantısızlar Hareketi Dışişleri Bakanları Konferansının açılışında konuşan Ahmedinejad, söz konusu örgütlerin bu kuruluş felsefesinden dolayı sorunları halledemeyeceği görüşünü dile getirdi.

"Örneğin BM Güvenlik Konseyinde ABD aleyhine karar almak mümkün mü?" diyen İran Cumhurbaşkanı, sözlerini, "Uluslararası kuruluşlar dünyadaki sorunları adil bir şekilde çözmek için kurulmuş olsaydı, Filistin diye bir sorun olmayacak, meçhul siyonist rejim resmi olarak tanınmayacak, Vietnam Savaşının sorumluları cezasız kalmayacaktı" dedi.

Tarihin, Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin (ABD, Rusya, Fransa, İngiltere, Çin) karıştıkları savaşlarda hiçbir şekilde cezalandırılmadıklarını gösterdiğini söyleyen Ahmedinejad, "Irak'ta da görüyoruz ki ABD önce Irak'ı işgal etti, bu işgalin iznini ise Güvenlik Konseyinden daha sonra aldı" dedi.

Ahmedinejad, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasına (NPT) göre kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi gerektiğini, ancak büyük güçlerin bunun dışında tutulduğunu ifade etti. Bu güçler tarafından kitle imha silahları üretildiğini ve geliştirildiğini kaydeden Ahmedinejad, büyük güçlerin bu yetmiyormuş gibi barışçıl nükleer enerji elde eden ülkeler aleyhinde faaliyetlerde bulunduğunu belirtti. Ahmedinejad, "Büyük güçlerin nüfuzu gün geçtikçe azalmakta. Onlar yolun sonuna yakınlar" dedi.

Bağlantısızlar Hareketinin siyasi ve ekonomik güçlerine dayanarak dünya siyasetinde önemli bir görevi yerine getirebileceğini ve dünya genelindeki ihtilafları ve çatışmaları sonlandırabileceğini belirten Ahmedinejad, Bağlantısızlar üyelerinin ortak bir pazar oluşturarak, dünya barışına ve güvenliğine katkıda bulunabileceğini söyledi. Hareketin "sadece büyük güçlerin çıkarlarını korumakla görevli" kuruluşların bu anlamdaki boşluklarını doldurabileceğini de ifade eden Ahmedinejad, bu toplantının dünya barışına ve güvenliğine katkı yapması umudunu dile getirdi.

Toplantıya 118 üye, 15 gözlemci ülkeyle 8 bölgesel ve uluslararası kuruluşun temsilcileri katılıyor. Bağlantısızlar Hareketi toplantısına ilk kez 2006'da katılan Türkiye, Tahran'daki toplantıda da gözlemci olarak yer alıyor.