"BM parametrelerinin dışına çıkınca sorun oluyor"

Margot Wallström ile görüşen Talat, 'BM parametrelerine dayalı bir çözüm peşinde olduklarını' vurguladığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BRÜKSEL - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, AB Komisyonu'nun kurumsal ilişkiler ve iletişim stratejisinden sorumlu Başkan Yardımcısı Margot Wallström'le görüştü.

Talat, 1 saat süren görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada, "BM parametrelerine dayalı bir çözüm peşinde olduğumuzu ve bunların dışına çıkıldığı anda sorunların ortaya çıkarak büyüdüğünü anlattım" dedi.

Görüşmede Kıbrıs'ta devam eden kapsamlı çözüm müzakerelerinden sonuç alınabilmesi için AB'nin yapması gerekenleri ele aldıklarını anlatan Talat, AB'nin Kıbrıslı Türkleri doğru bilgilendirmesinin ve oradan doğru bilgileri Brüksel'e aktarmasının son derece önemli olduğuna dikkati çekti.

Talat, "AB'nin bu yıl sonunda limanların açılması konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle Türkiye ile üyelik müzakerelerinde nasıl bir karar alacağının" sorulması üzerine, "Bu konuda bizim tutumumuzu biliyorsunuz. Türkiye'nin önerdiği aynı anda bütün kısıtlamaların kaldırılması, bizim de önerimizdir, bizim pozisyonumuz budur. Bunu tekrarladım açıkçası. Bu konuda AB'den bir izlenim almadım ama siz de biliyorsunuz epey izlenim çıktı. Kıbrıs sorunu nedeniyle Türkiye'nin AB sürecinin bloke olması söz konusu görünmüyor. Akıllı adam işi de budur" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs'taki müzakerelerden AB'nin umutsuz olduğunun hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:

"Sorun zor bir sorundur. Çünkü 40 yılı aşkın bir sorundur. Bütün ön yargılara rağmen bu sorunun çözümlenmesi kolay değil. Ancak benim söylemeye çalıştığım 2 önemli gerçek var ki bunlar sorunun çözümünde oldukça etkindir. Bir tanesi BM parametrelerinin dışına çıkmamak. Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak bunun dışında değiliz. Bunun dışına çıkılmaması halinde çözümün önemli bir merhale katetmiş olacağını düşünüyorum. İkincisi de her şeye rağmen ele aldığımız en karmaşık 3 temel konuda ciddi ilerlemelerde bulunduk. O nedenle ben sorunun çözümünü imkansız olarak görmüyorum. Tersine son derece mümkün olarak görüyorum. Yeter ki süreci yoğunlaştıralım, bütün kapasitemizi çözüm içim yoğunlaştıralım. Kısa zamanda ilerleme kaydedebileceğimizi ve çözüme yaklaşabileceğimizi düşünüyorum."

Talat, Brüksel temasları kapsamında AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn'le de görüşecek.