"Ekonomide keskin düşüş sona erdi"

Almanya Merkez Bankası Başkanı Weber, ekonomide toparlanmanın uzun süreceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Axel Weber, Almanya ekonomisinin keskin düşüşünün sona erdiğini, toparlanmanın sakin fakat uzun süreli olacağını belirtti.

Weber, BBC'ye yaptığı açıklamada, teşvik önlemlerinin durdurulması sonrasında, işsizliğin artacağını ve tüketimin düşeceğini belirterek, "Bu, toparlanmaya zarar vermez ancak, toparlanmanın daha uzun sürmesine neden olur" dedi.

Hurda araç programı ve çalışanların daha az saatler işyerinde kalması, Almanya'da işsizlik seviyesinin yatay bir seyir izlemesine neden oldu.

Yarın başlayacak G20 zirvesinde dünya liderleri, hükümetlerin teşvik paketlerinin ne zaman ve nasıl geri çekileceğini tartışacak.

Weber, Avrupa Merkez Bankası'nın avro bölgesi mali sistemine milyarlar pompalamasının "bir süre daha" uygulanacağını söyledi.

G20'nin gündeminde, bankacıların aldığı primlere sınır konulması da yer alacak.

Weber, bankaların, likidite ve sermaye rezerv seviyelerinin yükseltilmesi konusunda zorlanmasının yerinde olacağını ifade ederek, "Bunun yapılması bankacılık sistemindeki karlılığı düşürecek ve kar tabanına göre belirlenen bonuslar da, dağıtılan kara göre düşecek" diye konuştu.