"Ekonominin düzeldiğini söylemek için çok erken"

ABD Hazine Bakanı Geithner, ekonomiyi tekrar yoluna sokmak için yapılması gerekenleri yaptıklarını ve akla uygun her programı dikkatlice incelediklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHİNGTON - ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, ekonominin, bir yıl önceye göre iyi durumda bulunmasına rağmen, düzeldiğini söylemek için çok erken olduğunu söyledi.

Geithner, ABC televizyonunda yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama'nın başkanlık kampanyasında söz verdiği gibi orta sınıfın gelir vergisinin artırılmasını istemediğini ve bu konuda taahhüdüne bağlı kalmayı sürdüreceğini ifade etti.

Finansal istikrar konusunda yönetimin herhangi bir garanti veremeyeceğini bildiren Geithner, ''ABD ve dünyada finansal istikrarı sağlamak konusunda bir yükümlülüğümüz var'' dedi.

Bütçe açığı konusuna da değinen Geithner, Amerikalıların, ABD'nin sürdürülemez mali pozisyonu olduğunu anladıklarını sandığını, bu açığı zamanla azaltmak zorunda olduklarını belirtti. Geithner, Obama'nın yılda 250 bin dolardan az kazanan insanların gelir vergisinin artırılmasına kesinlikle karşı olduğunu kaydetti.

Geithner, şunları söyledi:

''Ekonomide durum bir yıl önceye göre daha iyi ancak, henüz düzelme olmadığını söyleyebilirim. Biz düzelmeyi, insanların çalışmaya başlaması, tekrar iş bulması, işletmelerin tekrar yatırıma başlaması olarak tanımlıyoruz ve biz bu noktada değiliz. Ekonomiyi tekrar yoluna sokmak için yapılması gerekenleri yapıyoruz ve akla uygun her programı dikkatlice inceliyoruz.'' 

Hükümetin, finansal kurumlara yönelik acil kredi programının bitmesine ne zaman izin vereceğini söylemek için çok erken olduğunu bildiren Geithner, yönetimin, otomotiv sektörüne dahil olmaktan nasıl hemen çıkabileceğini bilmediğini ancak, muhtemelen bunun bir yıl içinde olmayacağını ifade etti.