"Enflasyon yüzde 5'e çıkabilir"

BOE Başkanı King, İngiliz ekonomisinin bir ya da iki çeyrek negatif büyüme olasılığı bulunduğuna işaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - İngiltere Merkez Bankası, enflasyonun yükselme eğilimini sürdürerek yüzde 5'e kadar çıkabileceğini bildirdi.

Merkez Bankası'nın enflasyon raporu, TÜFE'nin, yüksek gıda ve petrol fiyatlarının düşmesiyle birlikte gerilemeden önce yüzde 5'e yükselebileceğini ortaya koydu.

Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, düzenlediği basın toplantısında, gelecek yılın, yüksek enflasyon riski yüzünden zor geçeceğini, ancak yavaşlayan ekonominin, sonunda enflasyon baskılarını azaltacağını söyledi.

Enflasyonun yüzde 5'e yükselebileceği öngörüsü, Merkez Bankası'nın durgunluk riskini önlemek için yüzde 5 olan faiz oranını indirmeyeceği kaygılarını artırdı.

Basın toplantısında durgunluk kelimesini kullanmaktan sakınan King, gelecek yıl İngiliz ekonomisinin büyümeyeceğini, bir ya da iki çeyrek negatif büyüme olasılığı bulunduğunu belirtti.

İngiltere'de hane halklarının gelirlerin kısılması nedeniyle tüketici harcamalarının düşeceğine işaret edilen raporda, konut piyasasının zayıf ve kredi sağlama koşullarının sıkı olduğu vurgulandı.

İngiltere Ulusal İstatistik Bürosu dün, Haziran ayında yüzde 3,8 olan TÜFE'nin Temmuz ayında yüzde 4,4'e çıktığını açıkladı.

Bu arada, Merkez Bankası'nın enflasyon raporunu açıklamasından sonra İngiliz sterlini ABD doları karşısında son 22 ayın en düşük seviyesine geriledi. Şu sıralar ABD doları karşısında yüzde 0,93 değer kaybeden İngiliz sterlini 1.8781 dolardan işlem görüyor.

Öte yandan, Ulusal İstatistik Bürosu, geçen ay işsizlik maaşı için 20 bin 100 kişinin başvurduğunu açıkladı. Bu, Aralık 1992'den bu yana en büyük artış oldu. Haziran ayında 20 bin kişi işsizlik maaşı için başvurmuştu.

Açıklamada, Haziran ayı itibariyle üç ay içinde işsiz kalanların sayısının 60 bin artarak, işsizlik oranının yüzde 5,4'e ulaştığı belirtildi.