"Enflasyonun ikincil etkileri önlenmeli"

ECB Başkanı Trichet, birim emek maliyetlerinde son zamanlardaki yükselişin hesaba katılması gereken bir işaret olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DUBLİN/FRANKFURT - Euro Bölgesi'nde büyümenin düzelme safhasından önce ikinci ve üçüncü çeyrekte de muhtemelen zayıf olacağını kaydeden Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, enflasyonun ikincil etkilerinin önlenmesi gerektiğine işaret etti.

ECB'nin internet sayfasına göre, Trichet Avrupa gazetelerine verdiği demeçlerde, "Bizim ana senaryomuza göre, Euro Bölgesinde bu yıl ikinci ve üçüncü çeyrekte büyüme profili düşük olacak, bunun ardından makul büyümeye doğru dönülecek" dedi.

Trichet, büyüme risklerinin "çok önemli mali piyasa düzeltmesini, petrol ve emtia fiyatlarında daha fazla muhtemel artışları ve muhtemel küresel mali dengesizliklerde çözülmeleri" kapsadığını belirtti.

Birim emek maliyetlerinde son zamanlardaki yükselişin hesaba katılması gereken bir işaret olduğunu vurgulayan Trichet, şunları kaydetti:

"Bu yüzden karşı koymamız gereken riskler var. Hiçbir şekilde ikincil etkilerin şu aralar genelleştirilmiş bir olay olduğunu söylemeyeceğim, ancak ciddiye almamız gereken işaretler görüyoruz. Aslında bizim mesajımız, ikincil etkilerden kaçınmamız gerektiği yönünde."

ECB'nin faizleri artırma kararıyla orta dönemde fiyat istikrarını sağlamayı amaçladıklarını yineleyen Trichet, "Keza bizim gelecekte faiz oranlarımız için daha fazla işarete sahip olmadığımızı söylemiştim. Biz hiçbir zaman önceden taahhütte bulunmadık ve fiyat istikrarının sağlamak için neyin uygun olacağını gelecekte belirleyeceğiz" diye konuştu.