"Hala ABD tarafından dinleniyoruz"

Almanya İçişleri Bakanı Maiziere'in telefonlarının NSA tarafından hala dinlendiği iddia edildi. NSA'nın Almanya'da gizli dinleme operasyonlarını 1998 yılından bu yana sürdüğü ve Almanya'da şu an NSA için çalışan 297 kişinin bulunduğu öne sürüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Almanya'da İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'in de aralarında bulunduğu 320 kişinin telefonlarını dinlemeye devam ettiği öne sürüldü. 

Alman "Bild am Sonntag" gazetesinin haberine göre, Başbakan Angela Merkel'in cep telefonunun NSA tarafından dinlendiğinin geçen yıl ekim ayında ortaya çıkmasıyla ilişkilerde büyük bir kriz yaşanmasına rağmen Amerikan istihbaratı gizli dinleme faaliyetlerine devam ediyor. 

Gazete, ABD Başkan Barack Obama'nın verdiği taahhüdün ardından Merkel'in cep telefonunun artık dinlenmediğini ancak aralarında Merkel'e en yakın siyasetçilerden olan İçişleri Bakanı Maiziere'in de bulunduğu birçok üst düzey yetkilinin telefonlarının NSA tarafından dinlenmeye devam ettiğini iddia etti.   

"Bild am Sonntag" gazetesi haberinde NSA'dan üst düzey bir yetkilinin, "Şansölyenin iletişiminin doğrudan izlenmesine son verilmesinin ardından hiçbir şekilde bir bilgi kaybı yaşanmaması talimatı aldık" şeklindeki sözlerine yer verdi.  

Merkel'e en yakın bakanlardan 

Haberde, Başbakan Merkel'in önemli kararlar almadan önce kendisi için en önemli bakanlardan olan Maiziere'e telefonda danıştığı belirtilirken, bu nedenle NSA tarafından hedef alındığı kaydedildi. 

Eski Savunma Bakanı olan Thomas de Maiziere'in adının geçen yıl NATO Genel Sekreterliği için de geçmiş olması nedeniyle telefonlarının dinlenmiş olabileceği öne sürüldü. Gazeteye konuşan NSA yetkilisi, Maiziere'in telefonlarının dinlendiğini kabul ederken, "Bizim için gerçekten de güvenilir bir ortak olup olmadığını öğrenmek istiyorduk" ifadesini kullandı.  

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, gazetenin yönelttiği sorular üzerine yaptığı açıklamada, "ABD yönetimi şunu açıkça belirtmiştir. ABD, diğer ülkelerin de başvurduğu yöntemlerle istihbarat bilgisi toplamaktadır" dedi. 

Hayden, NSA'in dinleme faaliyetleri konusunda bir soruya yanıt verirken, "Diğer ülkelerin istihbarat servisleri gibi bizim istihbarat kurumlarımız da hükümetlerin niyetleri konusunda dünya çapında bilgi toplamaya devam ederken, sırf bizim istihbarat kurumlarımız çok daha etkili çalıştığı için özür dilemeyeceğiz" şeklinde konuştu. 

Gazetenin haberinde, Almanya'da NSA tarafından yalnızca İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'in telefonlarının dinlenilmediği, ayrıca Almanya'da siyaset ve ekonomi dünyasından üst düzey 320 yetkilinin listede olduğu yazıldı.   

Haberde, NSA'nın Almanya'da gizli dinleme operasyonlarını 1998 yılından bu yana sürdüğü ve Almanya'da şu an NSA için çalışan 297 kişinin bulunduğu kaydedildi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir