"Halkın Mücahitleri, terör örgütü listesinden çıkıyor"
AB, İran rejimine karşı faaliyet gösteren Halkın Mücahitleri örgütünü terör örgütleri listesinden çıkarmayı kararlaştırdı
BRÜKSEL - AB, İran rejimine karşı faaliyet gösteren Halkın Mücahitleri örgütünü terör örgütleri listesinden çıkarmayı kararlaştırdı.
AB üyesi 27 ülke, son aşamada Fransa'nın da mutabakatının alınması üzerine, bu kararı Pazartesi günü resmileştirerek terör örgütleri listesinde değişiklik yapacak.
AB, 11 Eylül 2001'de yaşanan terör eylemlerinin hemen ardından oluşturduğu terör örgütleri listesine, ABD tarafından da "terörist" olarak nitelenen Halkın Mücahitleri ve PKK'yı 2002'de eklemişti.
Avrupa Adalet Divanı, 2006 Aralık ayında, Halkın Mücahitleri'nin AB terör örgütleri listesine alınması ve mal varlıklarının dondurulmasına yönelik kararı iptal etmişti. AB Konseyinin 2002 yılında aldığı kararın "gerekçesiz olduğunu" ve "savunma haklarını" ihlal ettiğini, çünkü kararın savunma dinlenmeden verildiğini belirten Adalet Divanının yetkilileri, bu kararın ardından Halkın Mücahitleri örgütünün AB terör örgütleri listesinden çıkarılması gerekeceğini duyurmuştu.
Avrupa Adalet Divanı, geçen yıl, terör örgütü PKK'nın AB terör örgütleri listesine alınmasına ilişkin AB Konseyi kararını da iptal etmişti.
Adalet Divanı, PKK ve KONGRA-GEL isimlerinin listeden çıkarılmasını kararlaştırdığını duyurmuştu.
Liste tartışmaları
AB terör örgütleri listesinde yer alan Hamas'ın Filistin'deki seçimlerden zaferle çıkmasının ardından sıkıntılı günler yaşayan AB'nin bünyesinde terör örgütleri listesine ilişkin tartışmalar uzun zamandır devam ediyor.
AB diplomatları, Adalet Divanının Halkın Mücahitleri ve PKK kararları ardından yeni tartışmalara konu olan ve "ne işe yaradığı" sorgulanan AB terör örgütleri listesinin "bir anda çökebileceğini" ileri sürüyor.
"Hukuki alt yapısı zayıf olan", terörizmle mücadele, terör örgütlerinin mali gelirlerini kontrol etme ve engelleme amacıyla oluşturulduğu varsayılan liste, özellikle adli kurumların görüş ve kararları dikkate alınarak şekillendiriliyor.
Her 6 ayda bir gözden geçirilen terör örgütleri listesinde değişiklik yapmak için AB dışişleri bakanlarının mutabakatı gerekiyor.
AB bürokratları, "teknik ve gizli" olarak nitelendirilen toplantılar çerçevesinde listenin içeriğini belirlerken, alınan kararların gerekçelerini açıklamak zorunda bırakılmıyor.