"Hükümetler bütçe açıklarını azaltmalı"

OECD raporuna göre hükümetler finansal piyasa düzenlemesini güçlendirmeli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
PARİS - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), zengin ülkelerin, bütçe açıklarını azaltması ve finansal piyasa düzenlemesini güçlendirmesi gerektiğini bildirdi.
OECD'nin ekonomideki reformları gözden geçirdiği yıllık "Going for Growth" adlı raporunda, kamu finansmanını düzeltmenin birçok OECD ülkesi için "zor bir görev" olacağı belirtildi.
Yunanistan'daki mali krizden özel olarak bahsedilmeyen raporda, OECD, hükümet borçlarını düşürmede genel bir araç olarak sosyal harcamaların azaltılmasını önerdi. Yunanistan'ın erken emekliliğe teşviki azaltması, özelleştirme ve istihdamın korunmasının gevşetilmesi önlemlerine başvurması önerisinde bulunuldu.
OECD Baş Ekonomisti Pier Carlo Padoan, bütçe açıklarının büyümesiyle karşı karşıya olan bütün ülkelerin, özellikle eğitim ve sağlık olmak üzere kamu harcamalarından verimli kazanım yollarını araması ve "zararlı" istihdam ve varlık vergilerinden kaçınması gerektiğini söyledi.
Padoan, "OECD'deki düzenleyicilerin finansal piyasa düzenlemesini güçlendirmek için devam eden çabalarını artırmaya ihtiyaçları var" dedi.
Büyük sistemik risk tehlikesiyle karşı karşıya bulunan şirketlerin yükümlülüklerini yerine getirememe durumunda karmaşık finansal yapılarının nasıl çözüleceği konusunda planlar hazırlamasına ihtiyaç olabileceğine işaret edilen raporda, diğer bir "zor" seçeneğin, bu tür kurumların büyüklüklerinin sınırlandırılması olacağı ifade edildi.  
İşsizlik oranının, kriz öncesine göre yüksek seviyelerde kalacağı belirtilen raporda, resesyonun, orta vadede OECD ekonomilerinin potansiyel üretimini aşındırdığı kaydedildi.
Bu konularda ilginizi çekebilir