"İkinci bir soykırıma izin vermeyeceğiz"

İsrail Ulaştırma Bakanı Mofaz, İran'ın nükleer kapasite geliştirme çabaları hakkında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - İsrail Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz, İran nükleer kapasiteye ulaşma çabalarını sürdürürken zamanın dağıldığını ve İsrail'in, Yahudi halkına karşı ikinci bir soykırım yapılmasına izin vermeyeceğini söyledi. 

Washington Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda, ABD'nin eski dışişleri bakan yardımcılarından Nick Burns'ün de katıldığı bir toplantıda İran'ın nükleer kapasite geliştirme çabaları hakkında konuşan Mofaz, çekileceğini açıklayan İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in yerine, eylülde yapılacak parti kongresinde iktidarın büyük ortağı Kadima partisinin liderliğine seçilmeyi ve hükümetin başına gelmeyi hedefliyor. 

Diplomasinin sonuna kadar tüketilmesinden yana olduğunu belirten Mofaz, "İran, zaman kazanmakta çok başarılı. Yeni Amerikan yönetimi işbaşı yapıncaya kadar bu meseleyi sürüncemede tutacak. Bu nedenle İran'a karşı ABD, Avrupa ülkeleri ve diğerleri, birleşik bir cephe oluşturmalı. Başta finansal olmak üzere yaptırımlar uygulanmalı ve bütün seçeneklerin masada olduğu vurgulanmalı" dedi. 

İran'ın nükleer kapasite elde etme çabalarının İsrail için "varlıksal bir tehdit" oluşturduğunu belirten Mofaz, "İsrail'e, Yahudi halkına karşı ikinci bir soykırımın yapılmasına izin veremeyiz" dedi. Mofaz, nükleer silahların, İran'ın desteklediği terörist örgütlerin eline geçmesi ihtimaline de işaret etti. Gelecek 1-1,5 yıl içinde Orta Doğu'da olumsuz güçlerin faaliyetlerinin görüleceğini söyleyen Mofaz, İran'ın, nükleer silah elde etme yolunda büyük ilerleme kaydetmeye doğru gittiğini belirtti. Mofaz, kırmızı çizginin ise "İran'ın kendi topraklarında uranyum zenginleştirmesi" olduğunu söyledi ve buna izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. 

"Suriye ile önkoşulsuz görüşmeliyiz"

İsrail'in savaş değil barış istediğini belirten Mofaz, "Suriye ile önkoşulsuz görüşmeliyiz" dedi. Son haftalarda Türkiye aracılığında İsrail ile Suriye dolaylı görüşmeler yapıyor. 

Mofaz, dolaylı görüşmelerin sonuncusunun geçen hafta yapıldığına işaret etti ve "Suriye ile önkoşulsuz görüşmelere devam etmeliyiz. Ben barıştan yanayım. Ülkeme barış getirmek için elimden geleni yapacağım" diye konuştu. 

Bunun için ilk önceliklerinin Filistinlilerle barış olduğunu belirten Mofaz, ancak Filistin ile görüşmelerin önünde bazı engeller bulunduğunu kaydetti. Hamas'ın devreye girmesinden sonra Filistin güvenlik gruplarının Gazze'den dışarı çıkarıldığını belirten Mofaz, "Filistin, iki başlı bir varlık. Biri, Gazze'yi kontrol altında tutan bir terör örgütü" dedi. 

Hamas'ın İran gibi amacının İsrail'i yok etmek olduğunu öne süren Mofaz, Filistin lideri Mahmud Abbas'ın ılımlı bir lider olduğunu ve İsrail'in onunla görüşmeyi sürdürmesi gerektiğini kaydetti. Mofaz, ABD Başkanı George Bush yönetimine, son 8 yılda sağladığı destek için teşekkür etti ve bir sonraki Amerikan yönetiminin de İsrail ile ilgili olarak bu politikayı izleyeceğinden emin olduğunu söyledi. 

"Diplomasiyi kullanmak için zaman var"

ABD'nin eski dışişleri bakan yardımcılarından Nick Burns ise, İran'ın nükleer silah edinmesine ne kadar zaman kaldığı konusunda fikri olmadığını, ancak diplomasiyi kullanmak için henüz zaman bulunduğuna inandığını söyledi. 

Burns, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın İran'a karşı diplomasiyi kullanma politikasının çok doğru bir yaklaşım olduğunu kaydetti. İran'ın bölgede güç dengelerini değiştirmeye çalıştığını, İsrail'in ise endişelenmekte haklı olduğunu belirten Burns, "Diplomasi başarıya ulaşacaksa yaptırımlar uygulanmalı" dedi. 

Burns, Rusya'nın İran'a silah sattığını, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya, Güney Kore gibi ülkelerin ticaret yaptığını belirterek, "Uluslararası toplum diplomasinin başarıya ulaşmasını istiyorsa, İran'a gösterilecek sopanın da sert olması gerekiyor" diye konuştu.