"İklim zirvesinde başarısızlık ihtimal dahilinde"

David Miliband, zirvede geniş çaplı bir anlaşma metnine imza koyma konusunda uzlaşamaması ihtimalinin bulunduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

KOPENHANG - İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Kopenhag'da yıl sonunda yapılacak iklim zirvesinden başarısız sonuç çıkma ihtimaline dikkati çekti.

Kopenhag'da bugün Danimarka, Finlandiya, Fransa ve İsveç dışişleri bakanlarıyla bir araya gelen Miliband, gazetecilerle konuşurken, "Uluslararası camianın Aralık zirvesinde geniş çaplı ve iddialı bir anlaşma metnine imza koyma konusunda uzlaşamaması ihtimali bulunuyor" dedi.

Dışişleri bakanları, yavaş ilerleyen iklim müzakerelerine ivme kazandırmak ve diplomatik girişim başlatmak için bir araya geldi.

Danimarka'nın öncülüğüyle buluşan 5 dışişleri bakanı, hayata geçirilebilecek bir iklim anlaşması sağlanabilmesi için uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunan bir mektuba imza attı.

Miliband, "Kopenhag'da anlaşma sağlanabilmesi için ortaklarımızın bütün kaynaklarının devreye sokulmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Zaman daraldı. Durum acil..." ifadesini kullandı.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de, Kopenhag zirvesinin başarısının, zenginlerin yoksullara gerçekten yardım eli uzatmasına bağlı olduğunu vurguladı.

7-18 Aralık arasında BM gözetiminde yapılacak Kopenhag zirvesinde, küresel ısınmaya yol açtığı genellikle kabul edilen sera gazlarının azaltılmasına ilişkin Kyoto sözleşmesinin yerini alacak uluslararası bir anlaşma metninin kabul edilmesi bekleniyor.