"İran'ın ideolojisine düşmanız"

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi'yi kabulünde, "İran halkı bizim düşmanımız değildir, düşmanımız mevcut yönetimin ideolojisidir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KUDÜS- Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi resmi bir ziyaret çerçevesinde dün geldiği İsrail'de Başbakan Netanyahu yaptığı görüşmeden sonra, bugün de İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'le Cumhurbaşkanlığı konutunda biraraya geldi. 

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, kabul sırasında yaptığı konuşmada, "İsrail'in sadece ölümcül tehditlerle değil büyük fırsatlarla karşı karşıya" olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Barış şansı göz ardı edilmemeli. Barış büyük bir şanstır, İran ölümcül bir problemdir. Diplomatik çözümü askeri çözüme tercih ederiz. Uluslararası topluluğun ortak duruşu, barış ve istikrarı getirerek terör ve onun yıkıcı karanlık bulutlarını dağıtabilir." 

Peres ayrıca İran konusunda diplomatik baskının, uluslararası topluluğun taleplerinin İran'ı etkin bir biçimde kontrol ve sınırlamalara razı edecek şekilde devam etmesi gerektiğini de vurgulayarak, "İran halkı bizim düşmanımız değildir, düşmanımız mevcut yönetimin ideolojisi ve sürdürdüğü politikalarıdır" dedi. 

Ortadoğu'da barış süreci 

İsrail ve Filistin arasındaki barış sürecine de değinen Peres, "Barış bizim büyük arzumuzdur. Çin'in Ortadoğu'da aramızda barışı getirebilmek için yaptığı yapıcı desteklerinden dolayı teşekkür ederiz. İki taraf arasındaki müzakereler ancak İsrail ve Filistin arasında iki devletli çözüm temel alınarak sürdürülebilir" ifadesini kullandı. 

Peres "İsrail olarak arzularının, Filistinlilerle ve diğer Arap dünyası ile iyi komşular olarak yaşamak" olduğunu sözlerine ekledi. 

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi 

Konuşmasına İran konusuyla başlayan Wang Yi ise İran ile yapılan görüşmelerde bir ön anlaşmaya varıldığını ve şu anda ilgili tüm taraflar için önemli olan konunun Ortadoğu bölgesinde barışı desteklemek için İran'ın tamamen kendi yükümlülüklerini ve bu anlaşmadan doğan sorumluluklarını yerine getirmesi olduğunu söyledi. 

Ortadoğu barış sürecine de değinen konuk bakan, "Ortadoğu'da barış süreci bir kavşağa geldi. İsrail ve Filistin arasında barışın sağlanması için Sayın Peres yoğun barış arzusunu benimle paylaştı. Sizin barış isteğinizi destekliyoruz" dedi.  

Wang Yi, Peres'in kendisine söylediği "Barış için inisiyatif almak gerekir, kendi kendine bu olmaz" sözlerini hatırlatarak şunları kaydetti: 

"Barışı kazanmak için beklemek yerine yoğun güç sarf etmek gerekir, kendi kendine olmaz, sayın başkana bunu söyledim. Zeytin Dağı'nın üzerinden eski şehri izlerken 2 kilometrekarelik alanın çok fazla medeniyet ve dinin yeri olduğunu gördüm. Bu kadar farklı din ve inanış inanıyorum ki çatışma yerine entegre olabilir ve kendi aralarında karşılıklı yabancılaşma yerine aralarında değişim yapabilmeyi öğrenebilirler. Bunu başarabileceklerine inanıyorum. Bu günlerin eninde sonunda geleceğine inanıyorum." 

 Dışişleri Bakanı olarak ilk kez İsrail'e gelen Wang Yi'nin temaslarını tamamlamasının ardından yarın İsrail'den ayrılması bekleniyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir