"İsrail telaşa kapıldı"

Wikileaks, İsrail'deki ABD Büyükelçiliğince gönderilen “gizli” kriptoyu yayımladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - Wikileaks belgelerini yayımlayan beş gazeteden İspanyol El Pais, Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliğince İsrail’deki duruma ilişkin olarak Washington’a gönderilen “gizli” kriptoyu yayımladı.

“İsrail’in Türkiye’nin dış politikasının istikameti konusunda büyük telaşa kapıldı” denilen kriptoda “İsrail’in Türkiye ile uzun bir süreden beri var olan stratejik ilişkideki keskin gerileme, tabloya yeni bir istikrarsızlık unsurunu katıyor.

Başbakan Erdoğan’ın söylemleriyle Ahmedinejad’a verdiği destek ve İran’ın nükleer programının oluşturduğu tehdidi reddetmesi, yaklaşan bir kriz hissiyatını körüklüyor” ifadeleri kullanıldı.

12 Kasım 2009 tarihli “gizli” kriptoda Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği, İsrail’deki güvenlik ve siyasi durumuna değinirken İsrail’in bölgedeki ülkeler ile sorunlu ilişkilerinden duyulan kaygıları yansıtılıyor.

Bu bağlamda kriptonun bazı bölümlerinde de İsrail-Türkiye ilişkilerine değiniliyor.

Suriye’nin niyetlerinin İsrail’de kaygı yarattığını, İsrailli analistlerin, Suriye’nin Batı ile ilişkileri iyileştirirken bile İran ve Hizbullah’a yaklaştığını düşündükleri belirtikten sonra şu değerlendirmeler yapılıyor:

“İsrail’in Türkiye ile uzun bir süreden beri var olan stratejik ilişkideki keskin gerileme, tabloya yeni bir istikrarsızlık unsurunu katıyor. Başbakan Erdoğan’ın söylemleriyle Ahmedinejad’a verdiği destek ve İran’ın nükleer programının oluşturduğu tehdidi reddetmesi, yaklaşan bir kriz hissiyatını körüklüyor, güçlü ABD-İsrail güvenlik ilişki, hem İsrail güvenlik yetkilileri hem de kamuoyu için çok güven verici olsa da.”

 

Bu konularda ilginizi çekebilir