"Koalisyon çekilirse, körfeze korsan dolar"

Irak Savunma Bakanı, "koalisyon çekildiği taktirde Basra Körfezi Aden Körfezi'ne döner" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAĞDAT  - Irak Savunma Bakanı Abdülkadir Cesim El Ubeydi, Irak'taki koalisyon güçlerinin aceleyle çekilmesi halinde, Körfez'in korsanlarla dolacağı uyarısında bulundu.

El Ubeydi, Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, ''Şu anda Körfez'i koalisyon güçleri koruyor. Bizim donanmamız, ilk gemilerine 2009'un nisan ayında sahip olacak. Koalisyon güçleri, aceleyle çekilirse Basra Körfezi, 95 korsanlık eyleminin görüldüğü Aden Körfezi'ne döner'' diye konuştu.

Ubeydi, Amerikan güçlerinin Irak'taki statüsünü belirleyen ABD-Irak güvenlik anlaşmasını desteklediklerini de yineledi.

Basra Körfezi, Irak petrolünün ihracatı için bir numaralı nakliye merkezi durumunda. Basra Körfezinde Kuveyt, Suudi Arabistan, Katar Birleşik Arap Emirlikleri Umman ve İran donanmalarına ait gemiler, petrol tankerlerini korumak için devriye geziyor.

Amerikan askerlerinin 2011 sona ermeden çekilecek

Amerikan askerlerinin, BM'nin tanıdığı sürenin (Aralık 2008) dolmasından sonra Irak'taki mevcudiyetlerinin statüsünü belirleyen SOFA (Status of Forces Agreement) anlaşmasının gelecek hafta Irak parlamentosunda onaylanması bekleniyor. Anlaşma Irak'taki tüm Amerikan askerlerinin 2011 sona ermeden çekilmesini öngörüyor.

El Ubeydi, Amerikan askerlerinin Irak'ı terk etmesinden sonra ''ülkesinin komşu ülkelerin tekrarlanan bombardımanlarına hedef olması riski bulunduğunu'' da iddia etti.

Irak Savunma Bakanı, ''Bugün Irak, dışarıdan düzenlenen bombardımanların hedefidir, ancak bu bombardımanlar sınırlıdır, çünkü koalisyon caydırıcı bir gücü temsil etmektedir. Koalisyon Irak'ta olmazsa Basra dahil tüm ülke, bombardımanlara hedef olma riski taşıyacaktır ve bombardımanları düzenleyenler, istihbaratlarına göre Irak'ta PKK üssü bulunduğunu açıklayarak, bu eylemlerini haklı gösterecektir'' görüşünü savundu.

El Ubeydi, Irak'ın yabancı istihbarat servislerinin savaş alanına dönmüş olmasından üzüntü duyduğunu da belirtti ve ''Koalisyonun desteklediği Irak güvenlik güçleri, bu servislerin faaliyetlerini sınırlamalıdır'' dedi.