"Kriz, finans krizi, sektörleri doğrudan etkilemez"
Schneider Electric, krizden etkilenmemek için önlemlerini aldı
ANTALYA - Fransa merkezli Schneider Electric Şirketinin Uluslararası Bölüm Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Christian Wiest, dünyada yaşanılan krizin bankacılık ve finans krizi olduğunu belirterek, bunun sektörlerini doğrudan etkilemeyeceğini söyledi.
Dünyada 190 ülkede faaliyette bulunan Shcneider Electric Şirketinin Türkiye'de ikinci kez düzenlediği Scheider Electric Inititative Antalya 2008 Fuarı, Sungate Otelde başladı. Schneider Electric Şirketinin 3 binden fazla üst düzey yöneticisi ile müşterilerinin katıldığı fuarda, daha az enerji harcayarak daha fazla üretim yapma olanakları, enerji sektöründeki yenilikler, enerji verimliliği, veri merkezleri, su sorun ve çözümleri, bina otomasyonları (akıllı bina) konularında bilgiler verildi.
Schneider Electric Şirketi Uluslararası Bölüm Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Christian Wiest, otelde düzenlediği basın toplantısında, global kriz ile Türkiye'ye yaptıkları ve yapacakları yatırımlara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Dünyada yaşanan krizin finans ve bankacılık krizi olduğunu belirten Wiest, "Sektörümüzü doğrudan etkilemez. Schneider Electric olarak endüstriyel anlamda en güçlü şirketlerden biriyiz ve krize karşı zayıf değiliz. Krizi aşma konusunda kendimize güvenimiz tam" dedi.
Wiest, krizden, gelecekte bazı müşterilerinin etkilenebileceğini, birtakım sıkıntılar yaşayabileceklerini kaydederek, kendileri için gelecekte de olumsuz bir görünüm olmadığını ancak kimsenin (Bu kriz bizi etkileyemez) diyemeyeceğini söyledi.
Wiest, yaşanan krizden müşterilerinin daha fazla etkilenmemesi için enerji tasarrufu çağrısında bulundu.
"Krizi bir fırsat olarak değerlendiriyoruz"
Ekonomik krizden etkilenmemek için de birtakım önlemler aldıklarını ifade eden Wiest, şöyle konuştu:
"Biz bu krizi bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Krizi yönetmek için de birtakım önlemler alıyoruz. Ekonomileri gelişmekte olan ülkelerde -bunların arasında Türkiye de yer alıyor- büyüyecek sektörlerde yatırımlara bakıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde gelişen ekonomilerde özellikle veri merkezleri kurulması ağırlık kazanacak. Masrafları sıkı kontrol ediyoruz. Dünyadaki tüm şirketlerimizde gelir ve giderleri daha sıkı kontrol altına alıyoruz."
Çin, Hindistan, Doğu Avrupa, Afrika, Amerika, Güney Amerika ve Orta Amerika ülkeleri dahil, bu ve buna benzer ülkelerin büyüyen yeni ekonomiler olduğuna işaret eden Wiest, Türkiye'nin de yeni ve büyüyen ekonomi içinde olduğunu anlattı. Wiest, bu ülkelerde büyüme hızının yüzde 15'ler civarında, olgunlaşmış ülkelerde ise yüzde 5 civarında olabileceğini kaydetti.
Global krizlerin bir anlamda daha ucuz fiyatlarla şirket satın almak için çok uygun olduğunu kaydeden Wiest, "Ancak bizim için para değil, şirketin verimliliği önemli. Şu anda dünyada satın alınabilecek birçok şirket var. Bunlar değerlendirilmektedir" dedi.
Türkiye'de kesinlikle şirket alma programları olduğunu, değerlendirecekleri 10 dosya bulunduğunu bildiren Wiest, şöyle devam etti:
"10 şirket üzerinde çalışırsınız ama birini satın alırsınız. Türkiye'de şirket alımı için yeter sayıda dosya var. Kriz nedeniyle şirketler birtakım zorluklara girer ancak, bizim için fiyat ikinci planda gelir. Bizim için şirketin katma değeri önemlidir."