"Kuzey Kore'yi 'nükleere' iten, ABD'nin düşmanca tavrı"

ABD'li gazeteci yazdığı kitapta Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili krizin perde arkasını anlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Amerikalı eski gazeteci Mike Chinoy, Kuzey Kore ile ilgili yazdığı araştırma kitabında, George Bush yönetiminin sert kanadının geliştirdiği düşmanca diplomasinin Kuzey Kore'yi nükleer program geliştirmeye ittiği tezini ortaya attı.

Amerikan CNN televizyon kanalının eski gazetecisi Chinoy, "Meltdown: şe inside story of şe Norş Korean nuclear crisis" (Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili krizin perde arkası) adlı kitabında, Amerikan istihbarat servislerinin, pek de inanılır kanıtlar olmaksızın, komünist rejimin nükleer bomba imal etme imkanlarına sahip olduğunu gösterme çabası içinde olduğunu anlatıyor.

Mike Chinoy ayrıca, Irak'a 2003'te başlatılan savaşı haklı çıkarmak için ortaya atılan kitle imha silahlarının sözde varlığı konusuyla Kuzey Kore meselesi arasında bir paralellik kuruyor.

Kitapta, ayrıca Kuzey Kore'nin 9 Ekim 2006'da ilk nükleer denemeyi yapmasının, ABD'nin izlediği siyasetin bir sonucu olduğu yorumunda bulunan eski gazeteci, tezlerini ABD'de ve Güney Kore, Japonya ve diğer Asya ülkelerine yaptığı 14 ziyarette gerçekleştirdiği 200'den fazla mülakata dayandırıyor.

Chinoy kitabında, Bush yönetimi bünyesinde bulunan ve geçmişte Kuzey Kore'yi bir nükleer güç olmaya iten sert kanadın, bugün bu ülkeyi nükleer programından vazgeçirmeye çalıştığını ironik bir dille vurguluyor.