"Müzakerelerde iyi bir ivme yakalandı"

Talat ve Hristofyas'ın Kıbrıs müzakereleri kapsamında yaptıkları 8. görüşme de sona erdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Kıbrıs müzakereleri kapsamında bugün yaptığı görüşme sonunda BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, "müzakerelerde iyi bir ivme yakalandığını, bunun korunması gerektiğini" söyledi.

Liderler, Lefkoşa ara bölgede 2,5 saat süren 8. görüşmenin ardından herhangi bir açıklama yapmadan bölgeden ayrıldı.

Liderlerin bugün yargı sistemini de konuşmaya başladıklarını belirten Downer, bir sonraki görüşmenin 17 Kasım Pazartesi günü saat 16.00'da yapılacağını ve bu görüşmede "çözümsüzlüklerin aşılması mekanizmasının ele alınacağını" açıkladı.

Müzakerelerde "üç sepet modelinin" uygulanmaya başladığını belirten BM yetkilisi, birinci sepete anlaşmazlıkları, ikinci sepete anlaşılan konuları, üçüncü sepete de anlaşma sağlanması güç olan konuları koyduklarını belirtti.

Downer, Haziran 2009'daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinden önce bir çözüm olup olmayacağı sorusuna, herhangi bir zaman kısıtlaması olmaması gerektiği, görüşmelerin 2009'da da devam edeceği ve Kıbrıs sorununun karmaşık bir sorun olduğu yanıtını verdi.

BM yetkilisi, başka bir soru üzerine, "şu anda iyi bir ivme yakalandığını, bunun korunması gerektiğini, liderlerde siyasi irade gördüğünü" ifade etti. Downer, liderlerin daha sık görüşmesine gerek olmadığını iade etti.