"Plan gösterilinceye kadar, para göstermeyeceğiz”

ABD'de üç büyük otomotiv şirketinin kurtarılmasına ilişkin yapılan görüşmelerde şirketlere 2 Aralık'a kadar süre tanındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

WASHINGTON - ABD'de üç büyük otomotiv şirketinin kurtarılmasına ilişkin yapılan görüşmelerde, Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, otomotiv sektörünün nerede sorumlu tutulacağına ve sağlanacak kredinin şirketlerin finansal olarak varlıklarını nasıl sürdürebileceğine ilişkin plan olmadığı sürece kurtarma olmayacağını belirtti. Pelosi, "Onlar bize plan gösterinceye kadar, biz onlara para göstermeyeceğiz" dedi.

Görüşmelerde, 25 milyar dolar kredi desteği karşısında şirketlerin yöneticilerine bir kurtarma planı geliştirmeleri konusunda 2 Aralık'a kadar süre tanındı.

ABD Kongre binası Capitol Hill'de Pelosi ve Demokrat Parti'nin Senato çoğunluk lideri Harry Reid, düzenledikleri basın toplantısında, otomotiv üreticilerinin 2 Aralık'a kadar bir kurtarma planı geliştirmeleri gerektiğini ve bu planı 8 Aralık'ta başlayan haftada değerledireceklerini söylediler.

Reid de otomotiv şirketleri yöneticilerinin birlikte hareket etmeye ihtiyaçları olduğunu belirterek, "Bu şirketlerin yöneticileri bu kurtarmanın son olacağı konusunda Amerikan halkını ve Kongre'yi ikna edemedi" diye konuştu.

Bu arada Demokrat Senatörler Carl Levin ve Debbie Stabenow ile Cumhuriyetçi Senatörler Christopher Bond ve George Voinovich, otomotiv şiretlerinin kurtarılması için anlaşmaya vardılar.

Buna göre, otomotiv şirketlerinin, Enerji Bakanlığının, aslında daha az yakıt harcayan araçların geliştirilmesini teşvik için hazırladığı 25 milyar dolarlık krediyi kullanmasına izin verilecek. Otomotiv sektörü düzeldiğinde ise sektörün kullandığı kredileri geri vermesi ve böylece kredinin asıl amacı için kullanılması amaçlanıyor.

25 milyar dolar destek istediler

Detroit'in Üç Büyüğü olarak adlandırılan General Motors (GM), Ford ve Chrysler'ın yöneticileri bu hafta ABD Kongre'sinde sektörün içinde bulunduğu sıkıntılarını anlattılar, çökmeleri halinde milyonlarca kişinin işsiz kalacağından bahsederek, 25 milyar dolar destek istediler.

ABD Kongresi'nde bu hafta otomotiv sektörünün durumunun ele alındığı görüşmelerde Demokratlar,  bu şirketlerin kurtarılması amacıyla 25 milyar dolarlık bir kredi programı önerdi ve bu kaynağın 700 milyar dolarlık Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı'ndan (TARP) karşılanmasını istediler.

Ancak, Beyaz Saray ve Cumhuriyetçiler ise şirketlerinin 700 milyar dolarlık kurtarma planından yararlandırılmasına karşı çıkarak, şirketler için gerekli kaynağın, eylül ayında Kongre'nin onayladığı ve daha verimli araçlar üretilmesi ile fabrikaların yenilenmesini amaçlayan 25 milyar dolarlık programdan sağlanması gerektiğini dile getirdiler.

GM, Chrysler ve Ford, ABD'de yaklaşık 250 bin kişiye istihdam sağlarken, yan sanayi, bayiler, araç nakliye şirketleri ve araç kiralama şirketleri dahil edildiğinde istihdam edilenlerin sayısının 4 milyonu aştığı belirtiliyor. 

GM'nin hisseleri son 12 ayda yüzde 90'dan fazla ve Ford'un hisseleri de yüzde 80'den fazla geriledi.