"Popülarite Türk Başbakan'ın reform şevkini köreltecek mi?"

The Economist, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dirençli popülaritesine dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA  - İngiltere'de yayımlanan haftalık siyaset ve ekonomi dergisi The Economist, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dirençli popülaritesine dikkat çekti ve "popülarite Türk Başbakan'ın reform şevkini köreltecek mi?" diye sordu.

Makalede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sokaktaki Türk vatandaşı için, öngörü sahibi eski Başbakan ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal'dan bu yana en popüler ve karizmatik lider olarak kalmayı sürdürdüğü vurgulandı.

Yerel seçime birkaç hafta kala Başbakan Erdoğan'ın kendisine güveninin tam göründüğüne dikkat çekilen The Economist'in makalesinde, kamuoyu yoklamalarının AKP'nin rakipleri karşısında bir kez daha zafer kazanacağını ortaya koyduğuna dikkat çekildi.

Laik ana muhalefet partisi CHP'nin artık şeriat tehdidine ya da Kürt ayrılıkçılığına dikkat çeken tutumunu çaresizlikle bir yana bıraktığı ve bunun yerine başörtülü aday gösterme ve Nevruz'un resmi tatil ilan edilmesi gibi açılımlara yöneldiği de öne sürülen Economist'in makalesinde, aslında bunların hiçbirinin AKP seçeneğine sıkı sıkıya yapışmış görünen seçmeni fazlaca etkilemesinin beklenmediği kaydedildi.

Bütün bunların Başbakan Erdoğan'ın politikası üzerinde bir etki yaratmasının da beklenmediği kaydedilen makalede, Başbakan Erdoğan'ı eleştiren çevrelerin ise, onun 2007 yılındaki genel seçimden bu yana giderek daha otokratik bir yapıya büründüğünü, reformist ajandasından uzaklaşmaya başladığını öne sürdükleri hatırlatıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu otokratik eğilimlerine daha ileri bir delil olarak da, Erdoğan'ın gazete sahibi Aydın Doğan ile süregelen kavgasının gösterildiği belirtilen makalede, uluslararası cephede ise AB'ye yönelik şevkinin azaldığı gerekçesiyle memnuniyetsizlik yarattığı vurgulandı.

Özal'dan sonra en karizmatik

Başbakan Erdoğan'ın İsrail'e yönelik olumsuz eleştirileri ve Sudan ve İran ile gelişmekte olan ilişkileri nedeniyle de tercih edilmeyen biçimde dikkatleri üzerinde topladığı öne sürülen makalede, "Sokaktaki Türk vatandaşı için ise Erdoğan öngörü sahibi eski başbakan ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal'dan bu yana en popüler ve karizmatik lider olarak kabul ediliyor" denildi.

Erdoğan'ın popülaritesinin düşmanlarını bile zorladığı belirtilen makalede, bu popülaritenin onun başında olduğu hükümeti devirmek için girişimlerde bulunduğu öne sürülen Türkiye'nin şahin generallerinin de geri adım atmasına yol açtığı iddia edildi.

Seçim öncesinde hükümet tarafından seçmene dağıtılan kömür, beyaz eşya gibi yardımlara da işaret edilen makalede, bu tür seçim hovardalıklarının IMF'i ise kızdırdığı iddia edildi.

IMF ile uzun süredir üzerinde çalışılan anlaşmanın da bu tür kamu harcamaları yüzünden halen imzalanmadığı öne sürülen makalede, ancak bu görüşe karşı çıkan Başbakan Erdoğan'ın, Türk ekonomisinin içinde bulunduğu güçlüklerden IMF yardımı olmadan da çıkabilecek kadar sağlam olduğunda ısrar ettiği belirtildi.

"Ekonomi sallanıyor ama hala ayaklarının üzerinde duruyor"

Pek çok ülke gibi Türkiye'nin de küresel ekonomik krizin etkisi altında bulunduğu belirtilen makalede, TL'nin dolar karşısında hızla değer kaybettiği ve işsizliğin arttığı savunulurken, yapılan düzenlemeler sayesinde Türk bankalarının kriz karşısında pozisyonlarını koruduğuna dikkat çekildi. Makalede, "ekonomi sallanıyor ama hala ayaklarının üzerinde duruyor" denildi.

Bu nedenle Başbakan Erdoğan'ın kendisine güveninin anlaşılabilir olduğu da belirtilen Economist'in makalesinde, bazı kesimlerin yeni bir seçim zaferinin Erdoğan'ın başını daha da döndürebileceğine inandıkları kaydedildi.