"Rusya deklarasyonla çözümsüzlüğe destek çıktı"
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Rusya'nın sorunun çözümsüzlüğünü sürdürme eğilimlerini desteklemesinin üzücü olduğunu belirtti
LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rusya'nın Kıbrıs Rum tarafıyla yayınladığı ortak deklarasyonla çözümsüzlüğe destek çıktığını, bunun da sürece ciddi şekilde zarar verdiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Talat, Ankara'dan dönüşünde yaptığı açıklamada, kendisi Ankara'dayken Rusya ile Kıbrıs Rum tarafı arasında çeşitli anlaşmalar yapıldığını ve ortak siyasi deklarasyon yayımlandığını anımsattı.
Deklarasyon yayımlanacağını önceden bildiklerini, ancak içeriğiyle ilgili araştırmalarda kendilerine, "genel kabul görmüş çizginin dışına çıkılmayacağı" konusunda güvence verildiğini bildirdi.
"Ortak deklarasyonun gerçekleri ters yüz etmeye ve saptırmaya yönelik olduğunu" vurgulayan Talat, "Biz masada her konuyu görüşürken Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden biriyle Rum tarafının vardığı anlaşmada özellikle 2 konu çok dikkat çekicidir" dedi.
"Federal devlet öngörüsü yalan"
Talat, "1977-1979 doruk anlaşmaları ve BM Güvenlik Konseyi kararlarında üniter Kıbrıs Cumhuriyeti'nin federal bir devlete dönüşeceğinin öngörüldüğüne" ilişkin deklarasyonda yer alan ifadenin "tamamen yalan olduğuna" özellikle vurgu yaptı.
Talat, "Hiçbir Güvenlik Konseyi kararında, 1977-1979 anlaşmalarının hiçbirinde üniter devletin federasyona dönüşeceğiyle ilgili bir öngörü olmadığını" ifade etti.
"Takvim ve hakemlik" müessesesinin Rum tarafının isteği doğrultusunda Rusya tarafından reddedilmesinin de dikkat çekici olduğunu ifade eden Talat, özetle şunları söyledi:
"Biliyorsunuz Rusya, Annan Planı müzakere sürecindeki o büyük uğraşlara rağmen Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs sorununun çözümünü engellemesi üzerine BM Genel Sekreteri'nin hazırladığı ve Güvenlik Konseyi'ne sunduğu raporun da görüşülmesini engellemiş ve Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğüne o günden bugüne katkılarda bulunan bir tutum takınmıştır."
Talat, "Rusya'nın süreci hızlandırmaya yardımcı olmayı öngören takvimleme ve hakemlik müesseselerini de inkar ederek, sorunun çözümsüzlüğünü daha da sürdürme eğilimlerini desteklemesinin üzücü olduğunu" belirtti.
Takvimleme ve hakemliğin, gecikme durumunda önerildiğini belirten Talat, Rum tarafının bunu reddettiğini, Rusya'nın da destek vererek çözüm sürecinin uzamasına çanak tutuğunu kaydetti.
"Böyle bir yaklaşım Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi bir ülkeye uygun düşmemektedir" diyen Talat, "Onların görevi Güvenlik Konseyi'nin bugüne kadar aldığı birçok kararda öngörüldüğü gibi süreci hızlandırarak çözüme destek vermektir" dedi.
Ankara'daki temaslarına da değinen Talat, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşmelerinde, Kıbrıs sorunu ve küresel krizin ülkeye etkileri konularında görüş alışverişinde ve bundan sonra nasıl adımlar atılması gerektiği konusunda değerlendirmelerde bulunduklarını belirterek, devam eden müzakere süreciyle ilgili bilgi verdiğini anlattı.