"Saldırılar soykırım düzeyine ulaştı"

Irak Cumhurbaşkanı Talabani, son dönemdeki saldırılarda faillerin uluslararası hukuka göre cezalandırılması gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, ülkesinde düzenlenen son dönemdeki terörist saldırı ve bombalama eylemlerinin "soykırım ve insanlığa karşı suç" düzeyine ulaştığını, dolayısıyla faillerin uluslararası hukuka göre cezalandırılması gerektiğini söyledi.

Talabani, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, dışarıdan destek almadan yapılamayacağını belirttiği saldırıların uluslararası alanda soruşturulması konusunda yetki verilmesi için BM Güvenlik Konseyi'ne çağrıda bulundu.

Irak Cumhurbaşkanı, Irak halkına yönelik terörizm suçlarını soruşturacak ve bunu soykırım olarak ele alacak bağımsız bir uluslararası komisyonun kurulmasına ilişkin Irak'ın tavrına destek ve uluslararası toplumun yardımını istediklerini belirtti.

Talabani, Irak'ın karşı karşıya olduğu gerçek tehlikenin iç işlere yönelik dış müdahale olduğunu ve yaşlı, kadın, erkek, çocuk toplumun tüm kesimlerini hedef alan en ağır suçların işlendiğini söyledi.

Bu örgütlenme düzeyi ve büyüklükteki eylemlerin dış güçlerin ya da tarafların desteği olmaksızın yapılamayacağına dikkati çeken Talabani, ön soruşturmanın yabancı tarafların müdahalesine işaret ettiğini kaydetti.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki de bu ay başında yaptığı bir açıklamada, Bağdat'ta kamu binalarına yönelik saldırıların ardından son dönemdeki bombalama eylemlerinin soruşturulması için BM Güvenlik Konseyi'ne çağrıda bulunmuştu.

Bağdat yönetimi, 19 Ağustos'ta dışişleri ve maliye bakanlıkları önünde bomba yüklü araçlarla düzenlenen ve yaklaşık 100 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırılardan El Kaide ve eski Baasçıları sorumlu tutuyor.