"Sözler doğrulanırsa 'Cenevre Konvansiyonu' ihlal edilir"

AB Komiseri Olli Rehn, tiyatro sanatçısı Atilla Olgaç'ın sözlerine ilişkin soruları yanıtladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BRÜKSEL - AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn, sinema ve tiyatro sanatçısı Atilla Olgaç'ın bir röportajda, "1974 Kıbrıs Barış Harekatında biri esir 10 Rum'u öldürdüğünü" söylediğinin doğrulanması halinde "Cenevre Konvansiyonunun ihlal edilmiş" olacağını söyledi.

Rehn, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Yunan üyesi Georgios Georgiou'nun, "Olgaç'ın sözleri nedeniyle Türkiye'nin Lahey'deki uluslararası savaş suçları mahkemesine gönderilme ihtimalini" sorması üzerine, AB Komisyonu'nun gelişmeleri takip ettiğini belirterek, "Bu olayla ilgili gerçeklerin bütünüyle ortaya çıkarılması gerekmektedir. Eğer röportajda (bu sözlerin) söylendiği doğrulanırsa Cenevre Konvansiyonu ihlal edilmiş olur" dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kayıp Kıbrıslı Rumlar'ın dosyalarının açıklığa kavuşturulması için Türkiye'yi etkin soruşturma yapmakla yükümlü kıldığını hatırlatan Rehn, Türkiye'nin bu kararın gereğini acilen yerine getirmesini talep etti.

Rehn, AB Komisyonu'nun çalışmalarına 1,5 milyon euro katkı sağladığı ve Kıbrıs'ta her iki toplumun temsil edildiği Kayıp Şahıslar Komitesinin faaliyetlerini memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Özel bir televizyon kanalındaki programda "1974 Kıbrıs Barış Harekatında biri esir 10 Rum'u öldürdüğü" yönündeki sözleri üzerine hakkında soruşturma başlatılan sinema ve tiyatro sanatçısı Olgaç, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği ifadede, "bu sözlerin, üzerinde çalıştığı bir senaryoyla ilgili olduğunu ve programın kesilmesi nedeniyle, sözlerinin senaryonun parçası olduğunu açıklayamadığını" belirtmişti.