"Tahıl üretimi artacak, yüksek fiyat korunacak"

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 2008 tahıl üretiminin yüzde 2.8 artarak 2.18 milyar tona ulaşacağını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ROMA - Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünyada tahıl üretiminin bu yıl rekor düzeyde artacağının öngörüldüğünü açıkladı. BM'ye bağlı Örgüt, ancak uluslararası tahıl fiyatlarının büyük olasılıkla yüksekliğini koruyacağını bildirdi.

Merkezi Roma'da bulunan örgüt, 2008 tahıl üretiminin geçen yıla oranla yüzde 2.8 artarak bugüne kadarki en fazla miktar olan 2.18 milyar tona ulaşacağının tahmin edildiğini kaydetti.

FAO'nun tahminlerine göre, tahıl üretimindeki artışın büyük bölümü, geçen yıla göre yüzde 8.3 artışla 858 milyon ton ürün beklenen buğdayda olacak. Pirinç üretiminde de geçen yılki iyi mahsulün biraz daha fazlası bekleniyor.

Tahıl üretiminin dünya çapında daha fazla buğday ekilmesine bağlı olarak arttığını belirten FAO, ancak ABD'de mısır stok azlığının önde gelen tahıl ürünlerinin fiyatlarının yüksek kalmasına neden olduğunu kaydetti.

Mısır ihracat fiyatlarının son haftalarda yeni tırmanışlara geçtiği, tahıl fiyatlarının ise hala geçen yıla göre yüzde 40 daha pahalı olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar da artan tahıl üretiminin, spekülasyonlar ve piyasa başarısızlıklarıyla ilgili olduğunu ifade ettikleri yüksek fiyatlara önemli bir etkisinin olmayacağını kaydediyorlar.

FAO'nun raporunda ayrıca, çoğu Afrika'da olmak üzere 34 ülkede, büyük oranda çatışmalar ve olumsuz hava koşullarına bağlı olarak gıda sıkıntısının hala ciddi boyutta olduğu belirtildi.