"Teknik yetersizlikten dolayı tanı koyamıyoruz"

Bulgaristan Sağlık Bakanı Jelev, domuz gribini tespit edecek test malzemelerine bugüne kadar ihtiyaç duyulup alınmadığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

SOFYA - Bulgaristan Sağlık Bakanı Evgeniyi Jelev, "Teknik yetersizliklerden dolayı domuz gribine tanı koyamadıklarını" söyledi.

Bulgaristan Ulusal Radyosuna (BNR) konuşan Jelev, domuz gribini tespit edecek test malzemelerinin bugüne kadar ihtiyaç duyulmadığı için alınmadığını belirterek, "Maalesef bu yüzden laboratuvarlarımız domuz gribini tespit edecek yeterliliğe sahip değil" dedi.

Avrupa'da sadece birkaç domuz gribi vakasının bulunduğunu ifade eden Bakan Jelev, henüz bir salgından söz edilemeyeceğini ve halkın paniğe kapılmasına gerek olmadığını bildirdi.

Jelev, tanı koyulamamasına rağmen ihtiyaç olduğunda grip tedavisi için gerekli ilaç stoklarının bulunduğunu belirterek, Tarım Bakanlığına bağlı "Salgın Hastalık Merkezi" oluşturulacağını ve bu merkezin durumu değerlendirerek gerekli önlemleri alacağını açıkladı.

Jelev, Sofya Havalimanında vücut ısısına duyarlı iki adet kameranın yerleştirildiğini, yolculara da gribe karşı alabilecekleri önlemler konusunda bilgi veren broşürlerin dağıtıldığını kaydetti.

Bu arada Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı bir bildiri yayımlayarak, domuz gribi vakalarının en yaygın olarak görüldüğü ABD ve Meksika'ya seyahat planlayan Bulgaristan vatandaşlarını dikkatli olmaları konusunda uyardı.