"Türk tahvilleri yatırım yapılabilir seviyede işlem görüyor"

Bloomberg'in internet sitesindeki yorum haberde, sigorta maliyetleri açısından Türkiye'nin avantajlı olduğu vurgulanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Bloomberg News'in internet sitesinde yer alan bir yorum-haberde Türk tahvillerinin sigorta maliyetleri açısından yatırım yapılabilir ülkeler kategorisindeki ülkelerin tahvilleri gibi işlem gördüğü ifade edildi.

Türk bonolarının Türkiye ekonomisinde yaşanan güçlü büyümenin etkisi ile diğer gelişmekte olan Avrupa ülkelerini geride bıraktığı vurgulandı.

Bloomberg'in Seda Sezer ve Michael Patterson imzasıyla yayınlanan haberinde şöyle denildi:

JPMorgan Chase & Co.'nun endekslerine göre Türk tahvillerinde bu çeyrekte yüzde 2.7 oranında getiri sağlandı bu getiri Ukrayna'dan Polonya'ya kadar diğer gelişmekte olan Avrupa ülkelerinde yüzde 0.6 düzeyinde oldu.

Sigorta maliyetleri açısından bakıldığında ise Türkiye'nin tahvillerinin sigorta maliyeti 190 baz puan diğer bir deyişle 1.9 puan düzeyinde bulunuyor.

Öte yandan S&P'nin Türkiye'nin notundan 3 basamak yukarıda yani "BBB" seviyesinde not verdiği Rusya tahvillerinde de sigorta maliyeti 190 baz puanda bulunuyor. Notu "AA" seviyesinde olan İspanya'nın ise sigorta maliyeti 266 puana ulaşmış durumda."

Citigroup Inc.'nin gelişmekte olan piyasalar stratejisti Luis Costa konuya ilişkin açıklamasında "Önümüzdeki 6 ila 10 aylık dönem için Türkiye'nin kredi kalitesinin çok yüksek olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı ve Türkiye'nin bir not artırımı için kendisini uygun pozisyona getirdiğini belirtti.

Bu arada Moody's Türkiye'nin notunu ocak ayında Ba2 seviyesine yani yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altına yükseltmişti. Fitch ise Aralık ayında Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin 1 basamak altı olan "BB+" seviyesine yükseltmişti.

Türkiye tahvillerinin sigorta maliyetindeki artış 4.2 baz puanla sınırlı kalırken, gelişmekte olan Avrupa piyasaları, Orta Doğu ve Afrika'nın ortalamasında 34 baz puanlık artış yaşanmıştı. Rusya için 33 ve İspanya için ise 130 baz puanlık bir artış anılan dönemde gerçekleşti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir