"Türkiye anlaşmaya uymak zorunda"

Yunanistan Başbakanı Karamanlis, Türkiye'nin yasa dışı göçle ilgili anlaşmaya uymak zorunda olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

 

DEDEAĞAÇ - Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, "Türkiye'nin, 2001 yılında Yunanistan'la imzaladığı, yasa dışı göçle mücadelede işbirliğini öngören anlaşmaya uymak zorunda olduğunu" söyledi.

Karamanlis, Dedeağaç (Aleksandrupoli) kentinde dün gece yaptığı seçim konuşmasında, kısaca Türk-Yunan ilişkilerine, Türkiye'nin AB perspektifine, Kıbrıs sorununa ve kaçak göçmenler konusuna değindi.

Konuşmasında, Türkiye'yi "çağdaş insan tacirlerini korumakla" suçlayan Karamanlis, "Türkiye, yasa dışı göçmenlerin iadesiyle ilgili 2001 yılındaki anlaşmaya saygı göstermek ve Avrupa Muhaceret ve Sığınma Anlaşmasının gereklerine karşılık vermek mecburiyetindedir" dedi.

Ege konusuna da değinen Karamanlis, "Ege Denizi'ndeki mevcut durumun ihlaller ve zorlamayla değişmeyeceğini" söyledi.

Karamanlis, "Yunanistan'ın  Ege'deki egemenlik haklarından geri adım atmasının hayal bile edilemeyeceğini" belirterek, "Geri adım atmıyoruz ve hiçbir şeyden feragat etmiyoruz" diye konuştu.

Kıbrıs konusunda da Karamanlis, "Türkiye, Kıbrıs'ta BM kararları çerçevesinde  kalıcı bir çözüm için fiilen katkıda bulunmalı" ifadesini kullandı.

Karamanlis, Türkiye'nin AB perspektifi ile ilgili olarak da, Yunanistan'ın bu konudaki politikasının özetle "Tam uyum, tam üyelik" şeklinde olduğunu belirtti.